Mabisz

2017.12.20. 18:07

Egyre többen élnek a nyugdíjbiztosítási adókedvezménnyel

Évről-évre egyre többen veszik igénybe a nyugdíjbiztosítási szerződésre befizetett díjaik után járó adókedvezményt, míg 2015-ben 92 ezren, addig egy évvel később már közel 149 ezren éltek az adó-visszatérítés lehetőségével. Az, aki idén még nem használta ki ennek kereteit, de élni kíván vele, már csak pár napig teheti meg - mutat rá a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).

A nyugdíjbiztosítások díjaira igénybe vehető adókedvezmény 2014-es bevezetése komoly lökést adott a magyar lakosság öngondoskodásának. Mivel a törvény csak a tárgyévben történő befizetésekre teszi lehetővé a visszatérítést, az év utolsó hónapjában jellemzően rengeteg ügyfél igyekszik eseti befizetésekkel maximalizálni az adókedvezmény összegét, illetve az új biztosítások kötése ilyenkor látványosan megugrik – fejtik ki a közleményben.

A Mabisz felhívja a figyelmet arra: idén december 29. az utolsó munkanap, eddig kell a biztosítójukhoz beérkeznie azok díjbefizetéseinek, akik még idén szeretnék kihasználni a kedvezményt. Ennek érvényesítésében nem a befizetés, hanem a beérkezés időpontja számít.

Mivel csekkes, vagy bankkártyás befizetés esetén a tranzakció akár négy munkanapot is igénybe vehet, ezt az érdeklődőknek még a héten érdemes megtenniük. Átutalás esetén is egy munkanapot kell számolni a beérkezésre.

A maximális adókedvezmény eléréséhez az kell, hogy a tárgyévi díjbefizetések összege legalább 650 ezer forint legyen. A szabályozás értelmében ugyanis minden magánszemély a nyugdíjbiztosítási szerződésre befizetett rendszeres, illetve eseti díjak 20 százalékát, de legfeljebb 130 000 forintot igényelhet vissza az adójából.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai alapján 2015-ben 92 ezren éltek az adó visszatérítés lehetőségével, együttesen mintegy 4 milliárd forint összegben. Tavaly a számuk és a visszaigényelt összeg is több mint a másfélszeresére nőtt.

A Mabisz közleménye kitér arra: idén a várakozások szerint még ennél is komolyabb növekedésre lehet számítani, legalábbis erre lehet következtetni 2017 első féléves adataiból. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikája szerint 2017 első félévének végére ugyanis mintegy 40 százalékkal nőtt azoknak a nyugdíjbiztosítási szerződéseknek a száma, amelyekre az adókedvezmény érvényesíthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!