Életmód

2010.01.22. 09:58

Elveszett paradicsomok Thaiföldön

Két évtizeddel ezelőtt még a hátizsákos turisták paradicsoma volt Thaiföld. Sok fiatal hónapokat töltött el valamelyik elhagyott, csöndes szigeten. Nyugalmat ma hiába is keresnénk: a thai szigeteket elárasztotta a tömegturizmus.

NANA.HU

Ma a luxusra vágyók ugyanúgy megtalálják itt a számításukat, mint azok, akik kevés pénzből szeretnének nyaralni. Igazi Robinsonként is élhetünk itt ideig-óráig, de nem könnyű üres partszakaszt találni.Phuket


Az Andamán-tengerben található Phuket az utóbbi években vált igazi turistaparadicsommá, amióta megépült a szigetet a szárazfölddel összekötő híd. Addig komppal és persze repülővel jöttek a nyaralni vágyók, ma is napi több repülőjárat köti össze a fővárossal. A többi szigettel ellentétben itt viszonylag nagy város (Phuket) is található, gyarmati stílusú épületekkel, kínai és buddhista templomokkal. A sziget legfelkapottabb része Patong Beach, itt van a legtöbb étterem, üzlet, szórakoztatónegyed, itt a legpezsgőbb az éjszakai élet.

Minél délebbre megyünk, annál nyugalmasabb üdülőtelepeket találunk. Természeti szépségekben is bővelkedik a sziget: vízesések, vadaspark, tengerbiológiai központ és olyan természetvédelmi terület is van, ahol megfigyelhetjük, amint a teknősbékák lerakják tojásaikat.

A legnépszerűbb kirándulás a szigetről a Phang Nga-öbölbe, a korallzátonyokhoz vezet. Van itt barlangok mélyére is vezető kajaktúra, szabadtüdős búvárkodás, de a kevésbé bátrak is gyönyörködhetnek abban az elképesztően szép természeti tüneményben, amit egyszerűen csakJames Bond sziklának neveznek.

Koh Phi Phi

Phuketről is, a szárazföldről, Krabi városából is megközelíthető a legszebbnek tartott Phi Phi, a magyarul tréfásan hangzó Pipi sziget. A találékony utazásszervezők ezt a gyöngyszemet is hamar felfedezték. Eleinte csak kis házikókat építettek itt, ma már több alacsony szálloda is van, amelyek szerencsésen illeszkednek a környezetbe. Valójában két szigetről van szó, Phi Phi Donról és Phi Phi Leh-ről. Utóbbi lakatlan, mert itt fészkelnek azok a vitorlás fecskék, amelyek fészkeiből a kínai konyha egyik különlegessége, a fecskefészek-leves készül. Emiatt itt házakat nem építenek, de strandolni, búvárkodni lehet.

Samui

Samuin, amely az ország másik oldalán, a Sziámi-öbölben fekszik, viszont nem sokat törődtek a környezettel. Pedig természeti szépségekkel bőven megáldott sziget, amelyet korábban a kókuszpálmák szigetének neveztek. Nyugodt és gyönyörű, pihenésre alkalmas hely volt, amíg ki nem építették. Ma úthálózat, luxusszállodák, felhőkarcolók jellemzik, és olyan mértékű építkezés folyik, mintha az olimpiára készülnének.

Aki nyugalomra, avagy nagyon másfajta izgalomra vágyik, a hajóval 45 percre lévő híres-hírhedt Pha Ngant keresi fel. A sziget telihold partijairól ismert, ilyenkor sok ezer külföldi fiatal keresi fel, hogy kábítószeres mámorban, zenélve-táncolva élje át a holdvilágos éjszakát.

Connery és DiCaprio

A csodás természeti környezet számtalan filmest megihletett már. A legkorábban, 1970-ben az Aranypisztolyos férfi című Bond-filmet forgatták itt, a Phang Nga-öbölben, Sean Conneryvel a címszerepben. Később francia filmesek jöttek. 1996-ban egy lakatlan, trópusi gyöngyszem, Phi Phi Leh lett egy hollywoodi produkció helyszíne. Leonardo DiCaprio próbált itt szerencsét az A part című filmben. A forgatás nagy felháborodást keltett a természetvédők körében, mert a filmesek teljesen megváltoztatták az eredeti környezetet. A fehérhomokos strandra pálmafákat ültettek, a dűnéket hátrébb tolták, hogy legyen hely a stábnak.

Ezek is érdekelhetik