elővigyázatosság

2019.02.15. 13:22

Két-három évente érdemes szervizbe vinni a hajszárítót

Nagy baj lehet, ha nem ellenőriztetjük.

Forrás: Shutterstock

Turmalin, diffúzor, ionizáló, AC motor – ezeket a szavakat csak azok értik, akik beleásták már magukat a hajszárítók rejtelmeibe. Tényleg szükségünk van ilyen speciális dolgokra? Csak áll az ember a polcok előtt, és nézi a harmincféle hajszárítót. Az áruk 5000-től úgy 30 000 forintig terjed. Ez ennyit tud, az többet. Egyáltalán szüksé­gem van erre vagy arra a funkcióra? A kérdés jogos.

A rövid hajúaknak tökéletesen megfelelnek a bárhol beszerezhető darabok, akár még az olcsóbb változatok is. A hosszú hajúak viszont ne spóroljanak, nekik a profi készülékeket ajánlom, mert megbízhatóbbak, és könnyítenek az életükön – mondja általánosságban a Borsnak Zsidró Tamás mesterfodrász.

Ő azt ajánlja, hogy 2–3 évente vigyük el márkaszervizbe vagy szerelőhöz átnézetni a hajszárítónkat, nehogy baj érjen bennünket. Ez­zel megakadályozhatjuk a baleseteket. Így is előfordulhat, hogy a vezeték a csatlakozásnál eltörik, és zárlatos lesz a készülék. Ez ijesztő hanggal vagy kisebb durranással következik be. Természetesen ilyenkor azonnal le kell cserélni a hajszárítót. A másik veszélyforrás az alkatrészek kopása. Ez is zárlatot okozhat.

Motor

Kétfélével találkozhatunk. Az egyik az úgynevezett AC motor, ami igazán masszív, hosszabb élettartamra tervezték. A gyorsasága és terhelhetősége miatt leginkább szalonokban használják. Váltakozó áram táplálja. A másik típus a DC motor. A boltokban található hajszárítók többsége ilyennel van ellátva, mert ez bőven kiszolgálja a hétköznapi igényeket. Ez egyenáramú.

MILYEN HAJRA MILYET?

• Hosszú haj: Könnyebb hajszárítót válasszunk, mert a hajtövektől a hajvégek felé kell dolgoznunk. Ez időigényes, elfáradhat a karunk.

• Természetes göndör haj: A diffúzor elengedhetetlen, mert csodás loknikat varázsol.

• Vékony szálú haj: Sérülékeny típus, ezért jól jön a hideglevegő-funkció.

• Dús haj: Szűkítő segítségével lehet formázni igazán.

Ionizáló

Ez a funkció egyre több termékben megtalálható, mert jót tesz a frizuránknak. Negatív ionokkal tölti fel a hajat szárítás közben, ami csökkenti a statikus feszültséget, vagyis fényesebbek és selymesebbek lesznek a tincsek. Nem mellesleg ezek az ionok lebontják a vízmolekulákat, aminek köszönhetően kevesebb időbe telik a szárítás.

Anyag

A drágább, profibb gépek borításának anyagában kerámia vagy turmalin is van. Ez javítja a teljesítményüket és a szerkezetük tartósságát, hiszen minél erősebb és minőségibb a váz, annál ne­hezebben törik össze vagy hevül fel.

Diffúzor

Nem minden készülékhez adják, de a göndör vagy hullámos hajúak ilyet válasszanak, mert ezzel a kiegészítővel lehet igazán kordában tartani a fürtöket.

Hideglevegő-funkció

A hetvenes-nyolcvanas években még szinte minden boltban kapható hajszárító „tudta”, ma már nincs így. Kevesen tartanak igényt rá, pedig jól jöhet. Főleg akkor kell használni, amikor már szinte száraz a hajunk. Így elkerülhetjük, hogy megsérüljenek a hajszálak.

Télen különösképpen ajánlott, mert a több réteg ruha, a sál, a sapka anyaga miatt elektromosan feltöltődhet és szállhat a hajunk. Ezt akadályozza meg

– mondta Zsidró.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!