Tippek, tanácsok

2020.03.16. 17:12

Így tarthatja hosszú ideig frissen a kenyeret

Tévhit, hogy a hűtőszekrényben tovább friss marad a pékáru.

Az ideális megoldás egy máz nélküli cserépedény (például római tál) lenne, melynek pórusai átengedik a nedvességet, amit a kenyér magába tud szívni, így nem szárad ki, viszont penészes sem lesz, mert ez a közeg nem kedvez a gombáknak olvasható a Vasárnap Reggel legutóbbi számában.

Jó megoldás lehet a nem légmentesen záródó kenyértartó is.

Ezeknél arra kell ügyelni, hogy a fémből készültben a pékáru gyorsabban kiszárad, a faeszköznek pedig átveheti az illatát. A pékek a kemencében, sütőben tárolják a lenvászon konyharuhába bebugyolált kenyeret.

Nem megfelelő

Tévhit, hogy a hűtőszekrényben tovább friss marad a kifli, zsömle. Épp ellenkezőleg: a száraz levegő miatt gyorsabban megszikkad a pékáru. Nejlonzacskóban a kenyér hamar penészedni kezd, ha pedig még langyosan teszi bele, ragacsossá válhat.

Hasznos tanácsok

 • A rozsból, illetve teljes kiőrlésű lisztből készült pékáru lassabban szikkad meg, így akár négy nappal tovább friss marad, mint a fehér kenyér.
 • Felfrissítheti a szikkadt kenyeret, ha a héját enyhén benedvesítve körülbelül 10 percre beteszi a langyos sütőbe.
 • Sokat spórolhat, ha a régi pékárut megszárítja, és felhasználja levesbetétnek, vagy ledarálja zsemlemorzsának.
 • Borítókép: illusztráció

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!