Karácsonyozó ebek

2022.12.20. 16:30

Adományokkal lepték meg a Sefag munkatársai a Kutyatár Egyesületet

A Sefag Zrt. adománygyűjtő akciót szervezett, a felajánlásokat kedden adták át a Kutyatár Természet- és Állatvédő Egyesületnek. Egy utánfutónyi holmi gyűlt össze, magánszemélyek és cégek is csatlakoztak a kezdeményezéshez.

Harsányi Miklós

A telephelyre, a konzerv, a száraztáp, s kutyaól javításához szükséges alapanyagok és a takarítószereken kívül plédek is kerültek a jótékony felajánlásoknak köszönhetően. Az adományozók között a Kardosfa Hotelbe szóló ajándékutalványt sorsolnak ki. 

Jókor jött a segítség. 
Fotós: Muzslay Péter

 Fehér István, a  Sefag Zrt. vezérigazgatója kiemelte: munkatársai igazi állatszerető emberek, s úgy gondolták, hogy karácsony közeledtével segítenek a négylábúaknak és az őket gondozó civileknek,  s adománygyűjtő akciót indítottak a Kutyatár Egyesület részére.  

Tápra és ólak javításához szükséges anyagokra mindig nagy szükség van a telepen. 
Fotós: Muzslay Péter

– Nagyon örülök mindig, amikor cégek jelentkeznek, s bármelyik  civil egyesület  munkáját szeretnék támogatni – hangsúlyozta Boncz Edit, a Kutyatár Egyesület elnöke. – S amikor a Sefag pár munkatársa megkeresett bennünket, akkor szintén nagyon örültünk. Egyrészt példaértékű, másrészt számunkra nélkülözhetetlenek  ezek a támogatások. Az állat létszám miatt hihetetlen magasak a költségeink.

A Sefag Zrt. kezdeményézeséhez civilek is csatlakoztak.
Fotós: Muzslay Péter

A kaposvári egyesület telephelyén jelenleg több mint 240 kutyáról és csaknem 30 macskáról gondoskodnak, az idén közel 350 ebet adtak örökbe. Boncz Edit azt mondta:  naponta több mint száz kiló kutyatáp fogy náluk, s folyamatosan szükségük van az egyéb felszerelésre – többek közt fémitató, fertőtlenítő, tisztítószerek –, amelyek az állattartás során elengedhetetlenek. 

Kiskutya helyett plüssöt

Különösen igaz ez az év végi ünnepek idején, hiszen az állatvédők ilyenkor is sokat dolgoznak, hogy a négylábúak ne az utcákon kóboroljanak. Sajnos még mindig előfordul, hogy élő állatot ajándékoznak az emberek karácsonykor, amelyek egy jelentős része végül az utcára kerül. Éppen ezért a közelmúltban ÁllatSTOP-ot kért az ország egyik legnagyobb állatvédő szervezete az Orpheus. A szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közleményükben azt írták: tapasztalatuk szerint, az ünnepkor nagy örömet okozó négylábúak újdonsült gazdái az ünnep utáni szürke hétköznapokban döbbennek rá, hogy táplálást és időráfordítást igénylő állat a munka - tanulás mellett sokak számára csak nyűg lesz. Gyakori, hogy az ajándékba kapott állatok a rossz körülmények miatt elpusztulnak. Sokan a gyorsan megunt állatoktól ilyen-olyan módon próbálnak szabadulni. 

kutya kutyatár szilveszter karácsony
Lehet, hogy cuki ajándék, de sokszor szomorú az ajándék-kutyusok sorsa. 
Fotós: Muzslay Péter

Nem ritka, hogy az ajándékba kapott, de megunt díszhalakat (még élve) egyszerűen a wc-be engedik. Az apró rágcsálókat, teknősöket, vadászgörényt, pókot (és megannyi más ajándékba kapható állatot) legtöbbször ingyenesen vissza lehet juttatni valamelyik állatkereskedésbe. A kutyák - macskák szaporítói ritkábban veszik vissza az állatot, hiszen a kölyöknél nagyobb példányok szinte eladhatatlanok. Sok állat az utcára kerül, vagy menhelyeken kaphat ideiglenes befogadást. Legtöbb kóborrá lett állat azonban az utcán pusztul el. 

Az állatvédők azt kérik, ne élő állatot, hanem inkább plüssfigurát ajándékozzunk karácsonykor. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!