Étlapozó

2007.06.16. 08:19

Ehetetlen libamáj aranyáron: vigyázat, ez már szezonális!

Szórólapot osztogató tunikás „Vesta-szüzekbe” botlunk a szántódi révnél. Most nyílott Római Tavernába invitál a prospektus; tíz százalék engedménnyel és egy pohár szicíliai borral csalogat.

Özv. Zimbabwei Kálmánné

Nosza rajta, amúgy is itt a szezonális vendégváró helyek feltérképezésének az ideje. A szórólapot böngészi az étterem előtt egy kétgyermekes család is, majd megszólal az anyuka: – Ha valaki ezt szponzorálná nekünk...

Ők tova, mi be, a sültkolbászt, meg hamburgert kínáló napernyős büfé közvetlen szomszédságában kialakított taverna hűsébe. Belelkesülünk, hisz a sör csak harminc forinttal drágább mint odaát, a napernyősben. A Julia Poppeáról, Néro császár hitveséről elnevezett mentás narancskrémleves is még csak kevéssel savanyúbb a kelleténél, a gall kagylóleves is zamatos, Apicius liba erőlevese azonban már alig több egy „mezei” csumilevesnél. Idáig viszont legalább még nincs égbe kiáltó ellentét az ár és a minőség között. Meg kell hagyni ugyanis, nem egy olcsó hely az Il Pelso és akkor még finomak vagyunk.

A választék lenyűgöző, megadták a módját az étlap elkészítésének. Octopus gorgo, azaz roston sült bébipolipok, tintahal, lazacderék, nyílt tűzön sütött egész malac, meg tejes bárány, tényleg mi szem, szájnak ingere. Lucullus költeménye persze nem hagyható ki egy római tavernában, még akkor sem, ha a libamáj köret nélkül 2900 forintot kóstál. Persze ha jó, akkor nem sajnálja az ember a pénzt. Amit azonban amúgy lelkes pincérünk elénk tesz, azon először kínosan mosolygunk (három nyeszlett májdarab, jó sok rizsen), aztán meg elkerekedik a szemünk, hiszen az egyik szinte szénné égve, a másiknak a közepe vöröslik, annyira sületlen, az állaga pedig egyenesen undorító. Ehetetlen – majdnem háromezerért! Ez a szemtelenség oly mértékben „kivágja társaságunknál a biztosítékot”, hogy arra már csak legyintünk: a mellé rendelt uborkasalátának se híre, se hamva...

Hasonló az ára, de jobb a minősége a faszénen sült báránycsülöknek római burgonyával, azon viszont megint csak ámulunk, hogyan van képük 2200 forintot kérni hat parányi gombócnyi fűszertelen, scsevabcsicsa néven kínált húsért.

Értékelés:

Személyzet (1-10 pont):

Se bor, se ubisali 5

Környezet (1-10 pont):

Pazar a panoráma 9

Étel (1-20 pont):

Libamáj véresen 9

Egyre gyakrabban pislogunk át a szomszédba: meg-megcsapja orrunkat a sültkolbász ínycsiklandó illata. Nézelődni van időnk bőven, a leves után újra megéhezünk, mire a második fogás elénk kerül. E közben jövünk rá arra is: nyilván beleszámolták az árakba a pazar kilátást is; hiszen a szórólapjukon is írják: a taverna a Pannon Tengerre néz. Az ám, a prospektus; ahogy az uborkosalatáról, úgy a beígért szicíliai borról is megfeledkeztek. E nagyvonalúságért cserébe mi meg fizetéskor levonjuk a borravalóból az ubisalit, ami persze a számlán ott virít...

A desszertet már nem kockáztatjuk, mit nekünk ezek után a forró almás máktorta, vagy a gyömbéres-korianderes csokoládé suofflé. Elegünk van a méregdrága flancból. Kockás abroszos kisvendéglőre vágyunk, ahol cukorborsó levest ehetünk, meg marhapörit nokedlivel...

Se bor, se ubisali 5

Környezet (1-10 pont):

Pazar a panoráma 9

Étel (1-20 pont):

Libamáj véresen 9

-->

Címkék#Étlapozó

Ezek is érdekelhetik