Étlapozó

2010.01.31. 07:43

Ízes somogyi bombagólok a futballfalu gasztrocsapatától

Kiugrásra készen várja a Kaposvölgye legjobb séfcsatárja az edzett gyomrokat Nagyberkiben.

Özv. Zimbabwei Kálmánné

Megyei gasztronómiai körsétánkban visszatérünk azokba az éttermekbe, amelyekben jót ettünk, vagy ahonnan éhesen távoztunk...

Három esztendő telt el azóta, hogy legutóbb tesztelésre mentünk a focifaluba, akkor edzésre biztattuk nagyberki Sport Panzió és Étterem szakácsát, de mára akkorát fordult a világ, hogy kellemes étkezési csalódásunk után bátran az élvonalba ajánljuk a somogyi rónaság méltánytalanul elhanyagolt konyháját.Már a megérkezés utáni italrendelés garatnyomokat hagyott bennünk, hiszen még Balaton-parti és megyeszékhelyen kényelmesedő első osztályú éttermekben is ritka az a dán csapolt sör, amiből rendelhettünk, ezért kihagyhatatlanul rendeltünk is. Kortyolgatás közben a helyiség egyszerű, valószínűleg környezetidegen ízlésességében vidáman választottunk a bőséges étlapról, s közben lelátóhangulatban élvezhettük a betévedő néhány szakértő elemzését a Nagyberki focicsapatának tavaszi szerepléséről. Illedelmes főpincérünk mindössze 6-8 perces várakozás után előrukkolt a lélekmelegítően forró levesekkel.

Az erdélyi húsleves gazdag zöldségkínálatában és lenyűgözően pontos harmóniájában mindössze a mirelit zöldborsó futott lesre a szakács kezei között. A brokkolikrémleves selymességében pedig csak az olcsó sajtbetét cselezte túl magát az alapvonalon. Persze mindkettő túl volt minden várakozásunkon, a hibákkal együtt is. A kanalazgatás örömét a hús jellegzetes hőkezelési szimfóniája fokozta a konyhából, már ekkor tudhattuk: a legnemesebb marha- és sertésdarabok frissen kerülnek főfogásként tányérunkra.

Specialitásokat, jellegzetesen helyi ízeket kutatva esett választásunk a somogyi hátszínrostélyosra, amelyet hagymás dödöllével állítottak csatarendbe tányérunkon, de ugyanilyen megfontolások mentén tűztük villahegyre a szentgyörgyhegyi szűzpecsenyét bundázott burgonyával. A megyénk nevét viselő marhaság közepesen átsütve, a közepén egy fagyasztott paprikakrém-féleséggel került csatárposztra, amit dödöllebekkek óvtak harciasan. A tálalási finomságon túl az ízeket is sikerült gólhelyzetbe állítani. A hagymás köret háttérországában a rostélyos bombalövésnek bizonyult.

A szentgyörgyhegyi bor édeskés piruettjén dinsztelődött hagymás, szalonnás szűzpecsenye-áztató kiváló karaktert rajzolt a nemes sertéshúsnak. Az ízlelést mindössze a kolozsvári szalonnában felejtett porcok zavarták meg a csúfos fogropogtatás miatt, de szerencsére a bundázott burgonya elfeledtette velünk a teljesítmény kilengését.
Az adagokkal sem volt probléma, degeszre nem ettük ízgólokkal terhelt gyomrunk, de kapunk jóllakottan, pénztárcánk közepesen megterhelve távozhatott Nagyberkiből.

Értékelés

Személyzet (1-10 pont)

Pontos, illedelmes 10 (7*)

Környezet (1-10 pont)

Ízléses gasztropálya 9 (8*)

Étel (1-20 pont)

Bombagólok és apró hibák 18 (11*)

* - korábbi értékelésünk pontszámaiHa mindehhez hozzáadjuk a vendéglátó-ipari alapiskola mára sajnos kihalóban lévő, de a sportos étteremben szerencsére újra megtalált számlabemutatási szokását, amely szerint diszkréten, burkolt eleganciával mutatják meg nekünk az ellenérték összegét, maximálisan élvonalba javasoljuk a 61-es főút melletti gaszt-roteljesítményt.

Pontos, illedelmes 10 (7*)

Környezet (1-10 pont)

Ízléses gasztropálya 9 (8*)

Étel (1-20 pont)

Bombagólok és apró hibák 18 (11*)

* - korábbi értékelésünk pontszámai -->

Ezek is érdekelhetik