Gasztronómia

2010.04.13. 00:00

Eső után... gombás vacsora!

Itt a tavasz, a hajnalok és naplementék sokszor nyirkosak, s (jó esetben) napközben is többször ered el az eső. Ami nekünk kevésbé kellemes, egyes növényeknek kifejezetten létfeltétel. A gombák idényét éljük, zamatuknak, illatuknak pedig nagyon nehéz ellenállni. De miért is kellene?

Mindmegette.hu

A gombák energiatartalma igen alacsony, ezért fogyókúrás étrendhez ideális alapanyag lehet, diétás, kímélő étrendbe, betegélelmezésre viszont nehéz emészthetősége miatt nem javasolt. Cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, mivel glükóz- és mannittartalma csekély.

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] A csiperke a legelterjedtebb, de az erdei gombák is nagyon finomak
[/caption]

Ha gombát készítesz, tartsd észben:
Csak biztonságos helyről származó, ellenőrzött gombát fogyassz!
A friss gombákat nem kell meghámozni, elég ha alaposan megmossuk, de ne hagyjuk sokáig vízben ázni. 
A vadon termő gombák kalapbőrét és spóratartó lemezkéit távolítsuk el, mert ezekben a legmagasabb a nehézfémek koncentrációja. 
Ételeket csak ép, egészséges gombából készítsünk, gombatörmeléket ne használjunk fel, mert nem tudhatjuk milyen gombából származik. 
 A gombát minél előbb használjuk fel.
A gombaételek elkészítési ideje rövid, pirításuk, párolásuk, főzésük sem igényel 10-15 percnél többet. A csiperkét, laskát, shitake-t nyersen, salátaként vagy salátában is fogyaszthatjuk.



És most lássunk néhány igazán mennyei gombás receptet!

Almás-gombás rakott krumpli
Hozzávalók:
1 kg héjában főtt krumpli
2 alma
2 hagyma
20 dkg gomba
3 dl zöldségleves
2 dl tejföl
15 dkg erősebb ízű sajt (pl. gouda vagy emmentáli)
1 csokor petrezselyem
pici rozmaring
bors

Elkészítés: Az egyik hagymát lereszelem, kevés vajon, kevés liszttel megpirítom. Felöntöm a levessel, belekeverem a tejfölt, és felforralom. Megborsozom, beleszórom a reszelt sajtot és a petrezselymet. A másik hagymát megdinsztelem a gombával, fűszerezem borssal, rozmaringgal. Egy tálba rétegezem a felkarikázott krumplit, a gombát és a felszeletelt almát, a tetejére krumpli kerül. Leöntöm a mártással, és forró sütőben 1 órát sütöm.


Gombás göngyölt kelkáposzta krumpligombával és szalonnataréjjal
Hozzávalók:
1 nagy fej kelkáposzta
50 dkg darált sertéshús
1 doboz konzerv gomba
2-3 zsemle
5-6 szelet szalonna
1 pohár tejföl
1 húsleveskocka
3 tojás
2 nagy hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
pirospaprika

ételízesítő
őrölt bors
majoránna
petrezselyem
paradicsom
cukor
citromlé
10 szem burgonya

Elkészítés: A káposztát leveleire szedjük, megmossuk, és ételízesítős vízben egyszer felforraljuk. Leszűrjük, lecsepegtetjük. A gombát apróra vágjuk, cukros-citromos olajon megfuttatjuk, kicsit pirítjuk. A gombát a hússal, a beáztatott és kinyomkodott zsemlékkel, a tojásokkal, majoránnával, paprikával, borssal, a felaprított hagymával fasírtalappá készítjük el, majd gombócokat formálunk, és a levelekbe göngyöljük, végeit a csomagok alá hajtjuk. Kikent tepsibe tesszük. Feloldjuk a leveskockát, és leöntjük a csomagokat. Sütőben közepes lángnál sütjük, sülés közben öntözzük a lével. Érdemes alufóliával lefedni.
A szalonnát becsíkozzuk, megpirítjuk, paprikába mártjuk a végét. A burgonyát héjastul megmossuk, gomba formát formálunk belőle, megfőzzük, de a kalapon maradjon héj, majd olajon megfuttattjuk, hogy kérget képezzen. A talp élét apróra vágott petrezselyembe forgatjuk, a szalonnák mellé tesszük. Végül a káposztacsomagokat is odahelyezzük, és tejföllel tálaljuk (2-2 tekercs és szalonnacsík és 3 krumpligomba).

Gombás marharagu csipetkével
Hozzávalók:
20 dkg gomba
50 dkg marhahús
8 dkg zsír vagy olaj
1 evőkanál liszt
1 nagy fej hagyma
kevés kömény

frissen őrölt bors
1/2 csokor petrezselyem
1 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál sűrített paradicsom
 
A csipetkéhez:
25 dkg liszt
1,5 dl langyos víz
3 evőkanál olaj

vaj
petrezselyem

Elkészítés: A gombát megmossuk és 3/4 liter vízben puhára főzzük. A főzőlét félretéve leszűrjük, és durvára vágjuk. A húst keskeny csíkokra vágjuk, majd sóval, borssal és liszttel összekeverjük. A fokhagymát megtisztítjuk és szétnyomkodjuk, a petrezselymet megmossuk és finomra vágjuk.
A csipetkéhez a lisztet összedolgozzuk a langyos vízzel és olajjal, míg selyemfényű tésztát kapunk. Golyót formálunk belőle és a tetejét bekenjük olajjal, ezután letakarjuk egy akkora - jól felmelegített - tállal, hogy a tésztagolyó pont beleférjen, és fél órán át pihentetjük.
Ezalatt egy nagy serpenyőben felforrósítjuk a zsiradékot és aranysárgára pirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a húst, sóval, borssal, köménnyel ízesítjük, és jól megpirítjuk. Hozzáadjuk a gombát, a sűrített paradicsomot, a fokhagymát és a petrezselymet, és annyi gombalével öntjük fel, hogy sűrű szószt kapjunk. Mindezt kis lángon, fedő alatt lassan puhára pároljuk. A tésztából darabokat vágunk, ezekből hurkáka formálunk, amelyekből nagy, 20 forintos nagyságú csipetkéket tépünk le, majd forrásban lévő, sós vízben 12-15 perc alatt megfőzzük. Ha megfőttek, leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük, aztán olvasztott vajba forgatjuk. A csipetkét külön tálra téve, vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.


 

Ezek is érdekelhetik