Gazdaság

2007.12.06. 07:52

Milliókat bukó agrárcégek

Tökélyre fejlesztették tudásukat a terménycsalók – kongatták meg a vészharangot az átvert somogyi agrárcégek vezetői.

Harsányi Miklós

A mai napig egy kiló kukoricát és egy fillért sem fizetett tartozásának kiegyenlítésére – közölte partneréről fizetett hirdetésben a Balaton Agrár Zrt. A balul sikerült üzlet hátteréről a figyelmes újságolvasó megtudhatta: az ordacsehi cég tavaly kukorica termeltetési szerződést kötött egy magánszeméllyel, aki 1,3 millió forint értékű vetőmagot, műtrágyát és vegyszert vitt el. Csakhogy – a zrt. vezetője szerint – átejtették őket, ezért csalás gyanúja miatt feljelentést tettek. – Partnerünk a mai nap lóg a pénzünkkel – mondta Tavaszi József, a Balaton Agrár Zrt. elnöke. Hozzátette: a vállalt határidőre a férfi nem teljesítette a megállapodásban foglaltakat. Hiába szólították fel többször is, agrárvállalkozásuk mégsem kapta meg jussát.

Félmillió forint sikerdíj – ennyit ajánlott fel a zrt. annak, aki valamilyen módon behajtja a tartozást.
– Irgalmatlanul sokat dolgozunk, nem hagyom, hogy bárki is megrövidítse a vállalkozásunkat – hangsúlyozta az elnök. – Üzleteinket bizalmi alapon kötjük. Eddig az égvilágon minden rendben volt, leszámítva az ominózus ügyet. Nem adjuk fel; törvényes módon meg akarjuk szerezni a nekünk járó összeget. Addig nem nyugszom, amíg a végére nem járok az ügynek. 

Szabó Tamás, a Magosz megyei elnöke úgy látja: új őrület söpör végig az országon. Veszedelmes alakok verik át a kisebb-nagyobb mezőgazdasági cégeket. Zsigerükben van a csalás. Az elnök megelőzésként azt ajánlotta: a gazdák gyűjtsenek be minél több információt az új partnerről. A cégbíróságon és több agrár-szervezetnél is hivatalos tájékoztatást adnak, amely igen csak jól jöhet a napi munkában.

Ráharaptak az ajánlatra

– Egyesek a piacinál valamivel nagyobb összeget ajánlanak, amire rögtön felkapják fejüket a termelők – válaszolta kérdésünkre Fehér István, a mezőgazdasági szakigazgatási hivatal vetőmag-felügyeleti osztályvezetője. A zsíros üzlet reményében a gazdák ráharapnak az ajánlatra, ám a végén ők járnak rosszul. Alkalmanként komoly összegektől fosztják meg az őstermelőket, esetenként a nagyobb, tőkeerős cégek is bedőlnek a mesének.

– A csalók általában egyszerű módszerrel dolgoznak – magyarázta a megyei elnök. – Az első és a második alkalommal még rendesen kifizetik a terményt. A harmadik, negyedik szállítmányt elviszik, de akkor már csak ígérettel fizetnek, a végén pedig eltűnnek. Persze lehet ellenük eljárást indítani, ám  a pénzt jó esetben is csak hosszú idő elteltével kapják meg a termelők.

Kirobbanó formában vannak a trükkös fiúk, osztotta meg véleményét Mészáros József, a területi agrárkamara tikára. Kitért rá; a vállalakozások hiába űzik-hajtják a csalókat, újabb és újabb balhékra derül fény. – Ezek az emberek komoly összegeket gombolhatnak le az áldozatokról – húzta alá Ács József, a mezőgazdasági termelők érdekvédelmi szövetségének megyei elnöke. Úgy vélte: biztos recept nincs ellenük. Az elnök óvatosságra intette a gazdálkodásból élőket.

– Két éve mi is befürödtünk, azóta óvatosabbak vagyunk – számolt be Nagy György, az Igal-Agro Kft. ügyvezetője. Egy búza-üzlet dugába dőlt. A kereskedő az áru egy részét kifizette, az "utóját viszont elfelejtette" rendezni. Az ügyvezetőtől tudjuk: a héten találkozott az átvevővel, aki megígérte: két hónapon belül pénzt utal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!