Gazdaság

2008.10.27. 19:59

Mezőgazdaság: trükköznek a felvásárlók

Válságos időszak várhat a mezőgazdaságra – utalt vasárnapi cikkünkre több gabona nagykereskedő, illetve érdekvédelmi szervezet vezetője. Az írás nagy visszhangot váltott ki a portálunkon is.

Harsányi Miklós

– Nem jutnak pénzükhöz a gazdák, így sokan nem tudják elvetni a gabonát; veszélybe kerülhet az ország jövő évi kenyere – állította Barkóczy Gellért, a kisgazdapárt megyei elnöke, aki észak-somogyi gazdák panaszait tolmácsolta. Azt mondta: sorra mondja fel velük a napraforgó, a kukorica átvételére kötött szerződést a kereskedő cég, s most már csak a megállapodásban rögzített ár felét hajlandóak megadni az áruért.

– Nem hivatalosan én is értesültem bizonyos esetekről, de nem szabad általánosítani – ezt már Hanyecz Imre, egy somogyi gabonafelvásárló cég, az MG Produkt Kft. kaposvári ügyvezető igazgatója mondta.

Hozzátette: tudomása szerint az egyik vállalkozás nem fizetett a terményért, de az árut sem vitték el a telephelyről. Tehát véletlenül sincs szó átverésről, hanem egy, a termelők számára nem várt üzleti lépésről lehet beszélni.
A cégvezető úgy látja: a piacot nyomasztó általános zűrzavar egyik következménye, hogy erőteljesen lelassult a terménykereskedés. Jó néhány európai kereskedő és felvásárló-társaság, illetve a végfelhasználók – egyebek mellett takarmánygyártók, olajfeldolgozók – is nehezen lábalnak ki a hullámvölgyből. Kérdésünkre, miszerint meddig húzódhat el a jelenlegi agrárválság, azt mondta: szerinte akár márciusig, áprilisig is fennmaradhat ez a helyzet.

Ács József, a mezőgazdasági termelők érdekvédelmi szövetségének megyei elnöke azt mondta: tény, hogy egyre kisebb a termény iránti kereslet. De egyes kereskedői körök még most is azon spekulálnak, miként lehet egyre inkább lenyomni az árakat.

– Ők a termelők súlyos anyagi- és gabonaraktározási gondjait próbálják kihasználni – hangsúlyozta. – Már most is óriási feszültség tapasztalható az ágazatban, ám ha ez folytatódik, annak igen szomorú következményei lehetnek.
Az elnök szerint a somogyi gazdák sokat okultak az elmúlt hetekben. – Ezernyi tanulságot lehet levonni a meghiúsult üzletekből vagy a tudatosan lenyomott árakból – fejtette ki. – Újra bebizonyosodott: a klasszikus mezőgazdasági tevékenység – a szántok-vetek-aratok – ma már kevés. Pénzügyi és közgazdasági ismeretekre van szüksége a termelőknek.

– Különben legázolják az embert – erősítette meg szavait egy agrárvállalkozó, aki jelentős mennyiségű kukoricát tárolt be. A nyomott áron azonban nem hajlandó megválni az árutól. Sátrai István, a Magyar Földbirtokosok Országos Szövetségének elnöke úgy vélte: egyes becslések szerint a kistermelők 50-60 százaléka nem jut időben pénzéhez. S ha nem tudják eladni a napraforgót vagy a kukoricát, akkor nem lesz elég forrásuk az őszi munkához. – Ilyenkor már csak az egyik legdrágább hitel, az áruhitel marad – folytatta. – Ennek törlesztése pedig újabb nehézségeket jelenthet számukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!