Gazdaság

2010.04.10. 14:26

Közmunkások fehér kesztyűben

Foglalkoztatási paktumtól remélik az önkormányzat, civil és vállalkozói szféra együttműködését a munkanélküliség csökkentésében a csurgói kistérségben.

Varga Andrea

Füstös Jánostól, a kistérségi társulás irodavezetőjétől megtudtuk: 17,2 millió forintos támogatást nyertek e célra. A polgármesterek, civil szervezetek és munkaügyi szakemberek részvételével megtartott megbeszélésen Czékó Gábor, az Ex Ante Tanácsadó Iroda munkatársa elmondta: a régióban a sellyei kistérség után a csurgóiban a legrosszabbak a munkanélküliségi mutatók, főleg annak északi felében.



Inkén például a munkaképesek egynegyede dolgozik csak. A nyilvántartott álláskeresők 90 százaléka fizikai foglalkozású, minden második maximum nyolc általánossal rendelkezik. A részmunka ugyan jelen van, de a távmunka teljesen hiányzik a csurgói térségben.

Didicsné Kardos Györgyi, pogányszentpéteri polgármester azt mondta: a 45-55 év közötti nők szinte elhelyezhetetlenek. Kunos Zoltánné őrtilosi polgármester szerint a közmunkát jobban át kellene gondolni, van aki közmunkásként „fehér kesztyűben söpröget.“ Olvasó Györgyné, a csurgói munkaügyi kirendeltség vezetője úgy reagált: az önkormányzatnak szigorúbban kell figyelnie közmunkásaira.

Maász Róbert a Somogyi TISZK Nagyváthy Középiskolájának igazgatója elmondta: ráállnának a hiányszakmákra, csak valaki mondja meg mi az, mert nem feltétlenül azok, amiket hivatalosan annak megjelölnek.

Elhangzott: abban lehet reménykedni, hogy a mezőgazdaság komolyabb prioritást kap, fejlesztési források érkeznek a hátrányos kistérségekbe, s talán megnő az ökoturizmus jelentősége. Generációról generációra újratermelődik a munkanélküliség a határmentén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!