Gazdaság

2010.09.13. 10:34

Túl vizes a diótermés, fejtörést okozott az időjárás

Vénasszonyok nyara után áhítoznak a közép-kelet-európai térség egyik legnagyobb, 230 hektáros összefüggő, korszerű dióültetvényének gazdái.

Balassa Tamás

Az átlagos 20 százalék helyett a szüret elején 40-45 százalékos a termés víztartalma, s ezt kell az elfogadható 12 százalékra szárítani. Ezt mondta kérdésünkre a hétvégi 6. lengyeltóti diófesztivál szakmai programjának szervezője, Dankó József.

A Juglans Hungária Kft. ügyvezetője úgy fogalmazott, a 1,5 tonnás hektáronkénti hozam lenne ideális, s ezt a 32 milliméteres szemátmérőből várja a döntően külföldi piac. Ahol nemcsak felismerték a dió jótékony élettani hatását, omega-3 zsírsavtartalmát, de a fizetőképes keresletet is biztosítják. A jövő a feldolgozottsági szint emeléséé; ezt Gombos Sándor, az MVH somogyi vezetője mondta. A kis- és középvállalkozásokat támogató programokról szólva hozzátette: 20-50 millió forint értékű pályázati források várhatók. A minőségi termék fontosságát és az időjárás kedvezőtlenségét emelte ki Lux Róbert, a zöldség-gyümölcs terméktanács főtitkára.

Papszt Lajos polgármester köszöntője után 14 csapat készítette el a szüretelők ebédjét, a dióssüteményeket, lekvárt és pálinkát. A helyiek különítményében 37 asszony nevezte 42 süteményét. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!