Gazdaság

2016.01.31. 07:11

Területalapú támogatások: pénzükre várnak a somogyi gazdák

Tavaly október 16-án jelentette be hivatalosan Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, hogy a gazdák részére megkezdődött a területalapú (SAPS) támogatások előlegeinek folyósítása. Akkor a miniszter úgy nyilatkozott, hogy Magyarország azon kevés uniós tagállam közé tartozik, amelyek élnek az akár 70 százalékos előlegfizetés lehetőségével.

Márkus Kata

Ugyancsak akkor Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára nyomatékosította, hogy az előlegkifizetések október 16. és november 30. között zajlanak.
Január elején aztán több somogyi nagygazda is azt panaszolta szerkesztőségünknek, hogy alig több, mint 40 százalék előleget kaptak meg eddig, pedig az ígéretek 70 százalékról szóltak novemberig. A korábbi években pedig eddigre már megkapták a nekik járó összeg felét. Ráadásul azt sem tudják, mikorra várhatják a fennmaradó rész utalását, pedig a további tervezéshez erre nagy szükségük volna.

Ahogy Fazekas Sándor miniszter októberi nyilatkozatában mondta:  „a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalban (MVH) elvégzett fejlesztéseknek köszönhetően az előlegfizetés kiszámíthatóan és megbízhatóan érkezik meg a gazdákhoz.”
Igyekeztünk tehát utánajárni, Somogyban jelenleg hol tartanak a kifizetések, megkérdeztük, hogy a megyében hány kérelem érkezett a hivatalhoz és milyen támogatási összegre? Kíváncsiak voltunk arra is, hogy miután országosan december végéig összességében mintegy 200 milliárd forint előleget terveztek juttatni a gazdálkodóknak, Somogyban ez mekkora összeg volt? S ehhez képest mekkora összeget kaptak meg a gazdálkodók? Érdeklődtünk arról is, hogy mikorra várhatják a támogatás további részének utalását?

– Somogy megyében mintegy 6370 egységes területalapú támogatási (SAPS) kérelem kapcsán kezdődhettek meg az adminisztratív és fizikai  ellenőrzések – közölte megkeresésünkre a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Elnöki Kabinetje. – Fontos megjegyezni , hogy ebből az ügyfélkörből több mint 2300 ügyfél jelezte, a kistermelői rendszer keretében kíván igénylőként részt venni. A feldolgozásokat követve megállapítható, hogy a támogatási igény közel 250 ezer hektárra érkezett be a 6370 gazdálkodóra vonatkoztatva. Eddig a Somogy megyei gazdálkodók részére 7,4 milliárd forint SAPS támogatás került jóváhagyásra előleg, illetve részfizetés keretében.

Hogy a fenti összeg mekkora része az előre tervezettnek, arra a kérdésünkre nem kaptunk választ. Gyors, hevenyészett, s nyilván nem teljesen pontos számításunk szerint, ha Somogyban eddig 250 ezer hektárra érkezett be hektáronként a nagyjából hetvenezer forintos támogatási igény, az összesen 17 és fél milliárd forint. Ebből fizettek ki 7,4 milliárdot, tehát az igény durván 42 százalékát. Információink szerint van kisgazda a megyében, aki már megkapta a teljes összeget, de sokan csak előleghez jutottak eddig.
Azt viszont megtudtuk, hogy „A SAPS támogatás jogcímében a részfizetések már decemberben elkezdődtek és folytatódtak január közepétől. A további részfizetések az ezt következő hetekben is folytatódnak várhatóan tavasz végéig, azt követően pedig megkezdődhet a fennmaradó támogatási összeg részletének kifizetése végkifizetés formájában azon gazdálkodók részére, akik a lezárt ellenőrzések alapján jogosultak támogatásra.”

Június 30. a végkifizetések határideje

– Magyarország azon kevés uniós tagállam közé tartozik, amelyik az új, jóval bonyolultabb, összetettebb támogatási rendszer mellett is önként vállalta, hogy él a legkorábbi, azaz október 16-tól indítható előlegfizetés lehetőségével – közölte az MVH. – Mindez jelentős eredmény, hiszen csupán 11 tagállam fizetett előleget a gazdálkodóinak. Magyar javaslatra került be az uniós szabályozásba, hogy a korábbi maximum 50 helyett legfeljebb 70 százalékos előleget is fizethetnek a tagállamok.

Az MVH tájékoztatása szerint előlegfizetésre november 30-ig volt lehetőség, a területalapú támogatásra beérkezett 123 ezer kérelemből több mint 103 ezerre fizetett előleget a hivatal. A hibás igénylést benyújtókon kívül azok maradtak ki ebből a körből, akiknél nem zárulhatott le a jogszerű földhasználat vizsgálata és az adategyeztetési folyamat, de ezek befejezése után a kifizetés számukra is megtörténik. Decemberben az utalások részkifizetéssel folytatódtak, így év végéig csak területalapú támogatásra összesen 123 és fél milliárd forintot fizetett ki az MVH. 2016-ban pedig várhatóan további 103,7 milliárd forintot kapnak ezen a jogcímen a gazdálkodók. Az uniós szabályok alapján június 30. a végkifizetések határideje.

Ezek is érdekelhetik