Gazdaság

2017.02.02. 16:58

Új célok a somogyi gazdák előtt

Megtelt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei igazgatóságának tárgyalóterme csütörtökön a gazdafórumon. Fiatal és idősebb gazdálkodók egyaránt érkeztek a megyéből a tanácskozásra.

Gyeszát Zsolt

Gombos Sándor, a NAK megyei elnöke elmondta: a tavalyi év számos tanulsággal szolgált. Ért bennünket fagy, vihar, sok csapadék, az évnek bizonyos szakaszában aszály is. Összességében viszont rekordtermésekről beszélnek 2016-ban, rekordévet zárt az agrárium. – Minden évben kitűzünk valami célt, 2016 a szolgáltatások éve volt a kamarában – mondta Gombos Sándor. – A 2017-es év fókuszába a gazdálkodási együttműködéseket állítottuk, az első nagyobb program a megyei szőlő-borágazati stratégia kidolgozása lesz – jegyezte meg. Hozzátette: nagy az érdeklődés, összesen mintegy ezer hektáron termelő szőlősgazdák jelentkeztek eddig, hogy partnerek lennének ebben.


Somogyi borokat a somogyi rendezvényekre


Biró Norbert, a megyei közgyűlés elnöke kiemelte a munkaügyi paktum kérdéskörét az agráriummal való együttműködésekben. Elmondta: a foglalkoztatási paktum kidolgozásában a NAK megyei igazgatóságára is számítanak. A megyei közgyűlés elnöke megjegyezte azt is, hogy borászokkal közösen fogalmaznak meg levelet a somogyi önkormányzatoknak, mely a megyén kívüli borok helyett a somogyi borok fogyasztására hívja fel a figyelmet, hiszen a helyi termelők erősítése révén lehet munkahelyeket is megtartani. Ugyanis számos alkalommal fordul elő, hogy Somogy településeinek rendezvényein nem megyei borokat fogyasztanak.

Szabó Tamás, a MAGOSZ megyei elnöke az agrárium 2016-os somogyi eredményeit, kihívásait értékelte. Többek között elmondta, hogy a tavaszi fagy jelentős károkat okozott a megyében, úgy az almában, ahogy a meggyben, cseresznyében és dióban.

Barátkozzunk a horvátokkal


A napraforgót sikerült jobban behozni, mint előzetesen várták. Az állatállomány sajnos nem nő, ugyan a tej pozíciója most javulni látszik. A méhészet sikerágazat, gyakorlatilag a megye több termelőt már alig bír el. 
Szabó Tamás a vadkárbecslés prokotolljáról is beszélt. Együttműködésként azt javasolta, hogy a földtulajdonosok és a vadásztársaságok egyezzenek meg egy becsülő személyben.

Bizonyos területeken lemaradásban vagyunk, a horvát mintát említette a MAGOSZ megyei elnöke. – A horvátok most már Baranyába, Somogy alsó részébe is átjönnek, jó ajánlatokat tesznek olajos növényekre, búzára, kukoricára is – jegyezte meg. – Aki teheti és közel van hozzájuk, próbáljon együttműködni velük, tanulni tőlük. Korrekt partnerek, szép ültetvényeket, s üzemeket látni náluk.

A fórumon Gelencsér Attila országgyűlési képviselő is köszöntötte a gazdálkodókat. A képviselő szerint jelentősen változott a helyzet, hiszen a rendszerváltás előtt a gazdák társadalmi elismertsége, presztízse, a társadalomban elfoglalt helye, tekintélye bizonyos esetekben nem az volt, mint ma, hiszen sokan nem megfelelő tisztelettel tekintettek erre a világra. Viszont ma már a városi ember is azt látja, hogy jelentős részt tanult, több esetben diplomás, egzisztenciával rendelkező, a környezetében tiszteletet kivívó emberekről van szó, ha a gazdákról beszélünk.

Képzéseket is szervez a kamara

Szakemberek beszéltek az aktuális növényvédelmi kérdésekről, a tápanyag-gazdálkodási tervek készítéséről is, melyben élen jár a megyei kamara.
Mácsai Ádám, a NAK megyei igazgatója a kamara tavalyi munkáját, a jelenleg is elérhető szolgáltatásait mutatta be a gazdáknak. Csak tavaly mintegy 13 ezer őstermelői ügyintézésük volt. Ami a szakképzést illeti, együttműködnek e téren az iskolákkal, gyakorlati képző helyekkel. Háromszáz tanulószerződést kötöttek 2016-ban.
Zöldkönyves képzéseket szerveztek, jelenleg is lehet jelentkezni bizonyos képzésekre. Ha a kaposvári járásban is legalább 15 fős igény mutatkozik, itt is megszervezik.

Címkék#Kapoly

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!