Újraiparosítják Kaposvárt

2022.09.19. 11:26

Kaposvár a török-magyar együttműködés fontos állomása

Törökország budapesti nagykövete látogatott el hétfőn Kaposvárra. C. Gülşen Karanis Ekşioğlu a Városháza díztermében egyeztetett Szita Károly, polgármesterrel.

Góz Lilla

Fotó: Lang R.

Kaposvár polgármestere elmondta, hogy az elmúlt fél évben jelentős török befektetések indultak a városban, amelyek a gazdaság fejlődése szempontjából nagyon fontosak. – Új technológiák érkeztek ide és honosodnak meg nálunk. A befektetett tőke révén új munkahelyek létesülnek és a fiatal szakemberképzés is fellendül – emelte ki Szita Károly köszöntőjében. A városvezető kiemelte, hogy a több éve Kaposváron termelő Metyx mellett 30 hektáron épül a világ második legnagyobb üveggyárának, a Şişecam gyártócsarnoka. Az országban elsőként Kaposváron épít a török beruházó üvegcsomagolóanyag-üzemet, amelyben a tervek szerint jövőre kezdődhet meg a termelés. Ezer embernek adnak munkát hamarosan.  Ugyanebben az ipari parkban kezdődött meg a Gidrán (egy négykerék meghajtású, új generációs katonai jármű) összeszerelése, majd később a haditechnikai gyártása is elindul. A páncélozott harci jármű a BM Heros Zrt. csarnokában készül. Azt tervezik, hogy a jövőben török gyártók révén drónok, autonóm repülő eszközök, ezek fegyverzetének gyártása is Kaposvárra kerül.

török nagykövet
C. Gülşen Karanis Ekşioğlu  Kaposvárra látogatott. 
Fotós: Lang R.

C. Gülşen Karanis Ekşioğlu nagykövet kiemelte: Kaposvár nagyon fontos szerepet tölt be abban. hogy Magyarország és Törökország közötti kereskedelmi együttműködés magasabb szintre emelkedjen. – Biztos vagyok benne, hogy a három betelepült török céget, újabb befektetők fogják követni. Szeretnénk nem csak a kereskedelemben, hanem a sport, kultúra területén is együttműködni – emelte ki a nagykövet. Megjegyezte: a somogyi megyeszékhelyen otthon érzik magukat a török vállatok.

Szita Károly polgármester egy Rippl-Rónai üvegfestményt és egy várost bemutató albumot ajándékozott a nagykövetnek, aki pedig a Sisecam egyik alvállalkozónak kézműves faliképét adta át. A szakmai megbeszélést követően a török és kaposvári delegáció ellátogatott a beruházások helyszínére és a már működő üzemcsarnokba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!