Honvédelem

2022.03.19. 19:45

Megkezdődik a Gidrán harcjárművek felszerelése Kaposváron

Megkezdődik negyven Gidrán típusú, Törökországban gyártott harcjármű rádiótechnikai, elektronikai eszközökkel történő felszerelése Kaposváron, később pedig további száz példányhoz helyben gyártanak alkatrészeket is - jelentette be Maróth Gáspár, védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos a szombaton Kaposváron.

Góz Lilla [email protected]

Mindenki csodájára járt, lefényképezte a Gidrán típusú harcjárművet szombaton a BM Heros Zrt. csarnokában. Az Óbudai Egyetem Okosipari Tudományos és Innovációs Park Kaposvár szakmai workshopján Maróth Gáspár elmondta: Kaposváron, az ipari park egyik már meglévő üzemcsarnokában kezdődik meg az első negyven jármű felszerelése. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elmondta, a Kaposváron épülő okosparkban hadiipari kutatás-fejlesztési tevékenységeket is folytat majd. Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország élen jár az innovációban is és hazánkban nőtt a legnagyobb mértékben a kutatás-fejlesztésben dolgozók száma az Európai Unióban 2010 óta.  – A kormányzat szeretné elérni, hogy 2030-ra a forgalomba kerülő buszok 70 százalékát hazai gyártású járművek tegyék ki, tízből hét vasúti jármű magyar gyárakban készüljön, valamint a magyar védelmi ipar képes legyen önellátási szinten biztosítani a honvédség igényeit – emelte ki a miniszter. Varga Mihály pénzügyminiszter köszöntőjében elmondta: az ország szempontjából kiemelkedően fontos, hogy stabil legyen a gazdasága, legyen felkészült a legváratlanabb helyzetekre is, rendelkezzen erős védelmi és egészségiparral, továbbá képes legyen a lehető legtöbb tekintetben az önellátásra. 

Szita Károly Kaposvár polgármestere kiemelte: 2010 óta a kormányzat jelentős támogatásának is köszönhetően komoly ipari fejlődésen ment keresztül a város, háromezerrel több ember dolgozhat ma, mint tíz éve. Hozzátette: kiemelt fejlesztési terület gépipar és az élelmiszergazdaság. Tavaly elindult a somogyi megyeszékhelyen a gépészmérnök képzés és szeptembertől élelmiszermérnököket is képeznek a MATE Kaposvári Campusán. Megjegyezte: az Okosipari Tudományos és Innovációs Park újabb lehetőségeket jelent a kaposvári gazdaságnak. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora azt mondta, hogy az okosparkban festékanyagokkal, fémmegmunkálással, környezetszennyező anyagok újrahasznosításával kapcsolatos kutatásokat és fejlesztéseket is végeznek majd, a hadiipari technológiák fejlesztését szintén kiemelten kezelik majd. Gelencsér Attila, Kaposvár országgyűlési képviselője kiemelte: a kaposvári befektetések és beruházások legfontosabb célja, hogy helyben tartsák a városban élőket, hozzájáruljanak a helyi ipar fejlődéséhez. A kaposvári rendezvényen az Óbudai Egyetem tizennégy gazdasági szereplővel - köztük több kaposvárival - írt alá együttműködési megállapodást. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában