bezár a bazár

2019.01.09. 14:00

Somogyban négyszáznál is több cég szűnt meg

Megyénkben tavaly 475 cég szűnt meg, 459-et alapítottak, s 79 állt felszámolás alatt: szakemberek szerint a helyi gazdaság további erősödésével 2019-ben újabb vállalkozásokat alapítanak a mezőgazdaságban valamint az építőiparban is.

Harsányi Miklós

– Érezhetően kevesebb cég működik a szakterületünkön – mondta Pohner István, a kaposvári ATI Autósiskola igazgatója. – Még 5-6 évvel ezelőtt sokan úgy gondolták, hogy ripsz-ropsz alapítanak egy vállalkozást, s amilyen gyorsan elkezdték a munkát, olyan tempósan befejezték. Szakértelem, tudás, tőke, s a jogszabályok következetes betartása: ez alap a vállalkozás indításban, működtetésben, ám egyesek időről időre még mindig nagyvonalúan kezelik az előírásokat. Ez könnyen bukáshoz vezethet.

Horváth Péter, a barcsi Avermann-Horváth Kft. ügyvezető igazgatója fontosnak tartja, hogy átláthatóbbá vált a cégrendszer. Rámutatott: a hatékony szabályozásnak köszönhetően a vélhetően szürke-, illetve feketegazdasághoz kapcsolódó vállalkozások ideje leáldozott, mozgásterük beszűkült, s a cégvezetők inkább alkalmazottként folytatják pályafutásukat. Kiemelte: lényeges, hogy a pénzügyileg stabil, tisztességesen működő, adózó vállalkozások fejlődése hosszú távon is biztosítva legyen.

Az Opten adatai szerint 459 alapítás volt megyénkben, s 475 szűnt meg. Keszthelyi László, a Magyar Számviteli Szakemberek Egyesületének megyei alelnöke szerint manapság meggondoltabbak a vállalkozók, s részben ezzel magyarázható, hogy kevesebb céget jegyeztek be, mint amennyi megszűnt. Úgy látja: a mezőgazdaság stratégiai ágazat Somogyban, s a kedvező eredményeket produkáló agráriumon kívül többek közt az építőiparban várható, hogy 2019-ben számos új vállalkozás kezdi el és folytatja a munkát.

Fotónk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában