rendhagyó módon

2018.03.03. 17:55

Tőzsdére merészkedik a Spotify

Az online zenehallgatásban piacvezető vállalat úgy döntött: tőzsdén is megméretteti magát.

A svéd vállalat úgy döntött, hogy nem von be a piacról friss forrásokat, mivel pluszpénzre nincs szüksége a fejlesztésekhez, ám lehetővé teszi részvényeseinek, hogy értékpapírjaikat közvetlenül értékesíthessék a New York-i tőzsdén (NYSE) - írja a Világgazdaság. A Spotify ezzel leegyszerűsíti a listázási procedúrát, megspórolja a részvénykibocsátással járó költségeket, mentesül a bevezetést övező kockázattól, és gyakorlatilag teszteli a piacot.

A közvetlen bevezetés egyik hátulütője viszont, hogy az árjegyző bankok mellőzése miatt eleinte nem kaphatunk majd reális képet a vállalati értéket tükröző árfolyamról, amely viszont így, kellő kapaszkodó nélkül, kiszámíthatatlanul változhat. A cég értékét egyébként nagyjából 23 milliárd dollárra becsülik.

A nemrég közzétett gazdálkodási adatok szerint egyébként a Spotify fizetős ügyfeleinek száma évente átlagosan 46 százalékkal nő, míg az ingyenes regisztrációt választóknál 29 százalékos a bővülés. Mindez tehát azt jelzi, hogy bőven van növekedési potenciál a hallgatóság és a bevételek terén is.

A 2008-ban megalapított Spotify szolgáltatása a december végi adatok szerint 61 országban érhető el, előfizetőinek száma pedig meghaladja a 71 milliót. Ők reklámok nélküli teljes hozzáférést kapnak a hatalmas zenegyűjteményhez, jellemzően havi 9,99 dollárért vagy ugyanennyi euróért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!