családfa

2019.04.06. 16:00

Tatáról származnak Robert Downey Jr. ősei

A hollywoodi sztár nemrég szembesült magyar származásával.

Actor Robert Downey Jr arrives for the World Premiere of the film 'Avengers: Infinity War' in Hollywood, California on April 23, 2018. (Photo by FREDERIC J. BROWN / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Frederic J. Brown

A színész egy dokumentumsorozatban ismerte meg családfáját – írja a kemma.hu. A Magyar Hollywood Tanács által szervezett tatai rendezvény kapcsán ismét felkapta a média Robert Downey Jr., magyar, egészen pontosan tatai származását. Hollywood egyik legtöbbet foglalkoztatott sztárjának ősei a tatai zsidó temetőben nyugszanak. A szervezet fel is kereste a temetőt, ahol a filmsztár szépapja, Stern Jakab és szépanyja, Deutschländer Eleonóra nyugszik.

Stern Jakab 1820-ban látta meg a napvilágot, és egész életében lisztkereskedőként dolgozott Tatán és környékén, felesége Tatán 1828-ban született. Jakab halála után Eleonóra újra férjhez ment, és Deutsch Simonnal közösen kibéreltek egy malmot Tata határában, Szomódon. Az 1879-en ismét megözvegyült asszony a szomódi malom bérleti jogát a lányának, Ilkának adta át. Stern Ilka férjét Ormay Rudolfnak hívták, 1836-ban született Magyarországon, és New York-ban hunyt el 1909-ben.

Stern Ilka és Ormay Rudolf négy gyermeket nevelt, közülük a legfiatalabbként született Ella Eleonóra volt Robert Downey Jr. dédnagymamája.

Az Ormay-házaspár az 1880-as évek végén vándorolt ki Amerikába, ott kötött házasságot Eleanore Ella Ormay 1911-ben James McLauchlen-nel, és az ő kapcsolatukból született Betty McLauchlen, vagyis Robert Downey Jr. nagymamája. Most a leszármazási vonalon már el is érkeztünk a filmsztárhoz: Betty McLauchlen férjét Robert Eliasnak hívták, ők adtak életet a Robert Elias néven született Robert Downey Sr.-nak, vagyis Robert Downey Jr. édesapjának.

A hollywoodi sztár néhány éve a Finding your roots családfa-kutató műsorban szembesült azzal, hogy zsidó-magyar származású. A sorozatból készült könyvben így idézik fel reakcióját: See, this is what happens, when you don’t ask thes questions (szabad fordításban: ez történik, ha nem teszed fel ezeket a kérdéseket).

A temetőlátogatás után a program az Öreg-tó étteremben folytatódott, ahol Bokor Balázs elnök vetítettképes előadásban mutatta be Robert Downey Jr. életét. A program zárásaként a jelenlevők az Öreg-tó étterem séfje munkájának eredményét kóstolhatták meg. Természetesen Robert Downey Jr. kedvenc ételéről, a bélszínből készített húsgolyóról van szó. Mathiász Gábor, a Hungarikum Szövetség alelnöke pedig a hollywoodi magyar gyökerek hungarikummá minősítését sürgette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!