Bulvár-celeb

2021.07.06. 11:33

Mindenkit érint a post-COVID új tünete, amiről még csak nem is sejti, hogy az

Bár a koronavírus-járvány lecsengőben van, a fertőzésen átesettek körében még mindig a betegség szövődményeivel küzdenek. De a már eddig ismert tüneteken kívül újabbat figyeltek meg, az úgynevezett karantén fáradtságot. A szorongással, depresszióval járó utóhatást nem könnyű orvosolni.

Forrás: Shutterstock / illusztráció

Fotó: Shutterstock

Az akut fertőzéskor és a vizsgálat időpontjában észlelt tüneteket összehasonlítva egyértelműen kiderül, hogy a betegek többségénél három gyakori elhúzódó panasz figyelhető meg – írja a Bors.

Gyengeség, fáradékonyság, szívpanaszok

A legtöbben gyengeség és fáradékonyság miatt fordultak tüdőgyógyászhoz, sokan köhögés, kevesebben pedig légszomj és nehézlégzés okán kerestek fel egy szakember. Emellett a kevésbé gyakori maradványtünetek közül meg kell még említeni a mellkasi fájdalmat és a rendellenes szívdobogást is.

Nem csak a fertőzöttek éreznek utóhatást

De ha ez nem lenne elég, az új tünet, a karantén fáradság nem csak a megfertőzötteket sújtja, hanem mindenkit. A mentálhigiénés szakemberek szerint a világjárvány úgy felforgatta az életünket, hogy azt sokan nem tudják feldolgozni. Minden megváltozott, számtalan új helyzetet kellett megszoknunk, új szabályokhoz kellett alkalmazkodni. Mindezt ráadásul úgy, hogy be voltunk zárva, kevesebbet mozogtunk, csak a szűk családdal találkozhattunk, vagy még azokkal sem. Mindez együtt szinte mindenkinél szorongást okozott, csak van aki könnyedén, van, aki csak szakemberrel tudja ezt feloldani.

Mindenkit olyan helyzet elé állított a koronavírus, amiben még nem volt része

– magyarázta Dr. Makai Gábor, klinikai szakpszichológus. – Ha felborul az eddig megszokott életünk, akkor azt általánosságban is nehezen kezeljük. De a Covid nem csak egy apró változást idézett elő, hanem szinte minden megváltozott. Egy határozott, magabiztos embert is meg tud ez borítani, és még nehezebb ezt kezelni egy instabil embernek.

Számos tünete van a karantén-fáradtságnak

Az angol szakember, Luke McLeod, életmód szakértő és meditációs coach szerint a karantén fáradtság jelei lehetnek: a szorongás, felborult alvási ritmus, csökkent motiváció, aggodalom, állandó fáradtság érzése. Annak érdekében, hogy leküzdjük a fent említett kellemetlen tüneteket, a legjobb módszer, ha kialakítunk magunknak egy napi rutint, amivel újra visszaszerezhetjük a motivációnkat.

Meg kell próbálnunk, visszatérni a vírus előtti ritmusunkra, megszokott életvitelünkre

– folytatta. – Menjünk a természet lágy ölelésébe, relaxáljunk, beszélgessünk sokat, merjük kimondani a problémáinkat, realaxáljunk, meditáljunk, sétáltassunk kutyát, és mozogjunk sokat, sportoljunk, foglalkozzunk többet a lelkünkkel, és máris javulni fog a helyzet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!