csökkenő tendencia

2017.07.11. 10:43

Az üzemanyag árának csökkenése volt a legnagyobb hatással a júniusi inflációs adatra

A Világgazdaság által megkérdezett elemzők egyöntetűen 1,9 százalékos éves fogyasztóiár-emelkedést prognosztizáltak júniusra, míg a maginfláció még hónapokig a fő inflációs mutató felett maradhat.

Továbbra is az energiaárak alakulása határozza meg az infláció mértékét – mondta a Világgazdaságnak Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgazdásza. Emellett fontos kiemelni még a feldolgozatlan, nyers élelmiszereket is, amelyeknél az év elején még némi felfutás volt tapasztalható, azonban ez az inflációs árnyomás mostanra enyhülni látszik. Összességében ez a két fő tétel befolyásolja most az infláció alakulását. Ezek együttes enyhülése miatt az ING-nél az várják, hogy a májusi 2,1 után ismét 2 százalék alá esik az éves infláció – júniusra 1,9 százalékot vártak.

Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője és Nyeste Orsolya, az Erste szenior makrogazdasági elemzője is 1,9 százalékos éves inflációt várt júniusra. A Világgazdaságnak mindketten kiemelték, hogy jelentős üzemanyagár-csökkentés volt a hónapban, ez volt a legnagyobb hatással a júniusi inflációs adatra.

 

Ezek is érdekelhetik