Ország-világ

2020.11.14. 22:14

Budapest, Hajdúszoboszló és Eger volt a legnépszerűbb célpont októberben

A Magyar Turisztikai Ügynökség közleménye szerint októberben – a vendégszám alapján – Budapest, Hajdúszoboszló és Eger volt a legnépszerűbb turisztikai célpont.

A koronavírus-járvány miatt zárva tartó Hungarospa fürdőkomplexum Hajdúszoboszlón

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Az MTÜ közleményében az áll, az őszi szünetre megélénkülő belföldi vendégforgalomnak is köszönhető, hogy

októberben 627 ezer vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre, közülük 591 ezer volt hazai.

A szálláshelyek 1,6 millió vendégéjszakát regisztráltak, ebből 1,4 milliót belföldi utazók töltöttek el.

A tavaly októberi belföldi vendégéjszakaszám 8 százaléka valósult meg idén októberben.

A tizedik hónapban érkezett összes vendég 91 százaléka ismét vidéki szálláshelyekre utazott, és ott 1,4 millió vendégéjszakát töltött el. A vidéken megszálló vendégek 96 százaléka volt hazai, ők a vidéki vendégéjszakák 92 százalékát adták – írja az MTI.

A vidéki szálláshelyek közül, szeptemberhez hasonlóan ismét a szállodák voltak a legnépszerűbbek, az összes vendégéjszaka csaknem felét, 49 százalékát töltötték el itt az utazók. További 33 százalékot egyéb és magánszálláshelyeken, 10 százalékot panziókban, 4 százalékot pedig közösségi szálláshelyeken.

A turisztikai térségek között a Balaton volt a legnépszerűbb, az összes belföldi vendégéjszaka 19 százaléka csapódott le, aztán a Mátra-Bükk, (14 százalék) a Budapest környéke (8 százalék) turisztikai térségek, valamint a főváros (9 százalék) voltak a legnépszerűbbek.

Az októberre hatályos rendelkezések alapján turisztikai céllal csak a visegrádi négyek országaiból érkezhettek külföldiek Magyarországra. Üzleti, tanulmányi vagy egészségügyi ellátási céllal azonban más országok állampolgárai is beléphettek. Ezért is lehetséges, hogy az októberi adatok alapján a legtöbb külföldi Ukrajnából, Németországból, Romániából, Dél-Koreából és Ausztriából érkezett.

A külföldiek számára most is Budapest volt a legkedveltebb,

az összes külföldi vendégéjszaka 44 százaléka itt realizálódott. Ezt követően Budapest környéke (7 százalék), valamint Debrecen és térsége (7 százalék) voltak a leglátogatottabbak a külföldi vendégéjszaka-számok alapján – áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!