tárgyalások

2021.07.12. 07:59

Már nem zárkóznak el a Budapest Airport értékesítésétől a tulajdonosok

Már nem zárkóznak el a Budapest Airport értékesítésétől a tulajdonosok, csak magasabb árat akarnak – tudta meg a Magyar Nemzet.

Budapest, 2020. március 22. Az ORFK Kommunikációs Szolgálata által közzétett képen a Liszt Ferenc-repülõtér tranzitvárója 2020. március 21-én. A határzár március 17-i bevezetése óta a Budapestre érkezõ nem magyar állampolgároknak itt kell várakozniuk, amíg el tudják hagyni az országot. MTI/Budapest Airport/Baranyi Róbert

Forrás: MTI / Budapest Airport

Fotó: Baranyi Róbert

A hétfői lapszámban azt írták, hogy tárgyalások kezdődtek a magyar kormány ajánlatáról.

Múlt héten kapták meg a kabinet nem kötelező erejű vételi ajánlatát a Budapest Air­port Zrt.-re. A Magyar Nemzet iparági forrásokból úgy értesült, hogy nem utasították vissza, mint korábban, de a pia­ci érték alattinak ítélték meg.

Ez jelentős változás, a budapesti repülőtér nemzetközi tulajdonosai ugyanis egészen a közelmúltig kizárták részesedésük eladását – jegyezte meg a lap.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Magyar Nemzet kérdésére azt mondta, hogy nem akar nyilatkozni folyamatban lévő ügyről.

Hasonlóan reagált a Bloomberg megkeresésére az egyik tulajdonos, az AviAlliance nevű, német székhelyű légikikötő-kezelő.

A magyar állam ismét többségi tulajdont szerezne a Liszt Ferenc-repülőteret üzemeltető cégben.

Nyilatkozataiban Palkovics László világossá tette:

a jelenlegi fő tulajdonos kanadai nyugdíjalapnak nem igazán fontos, hogy modern, kulturált légikikötővel járuljon hozzá a magyar gazdaságfejlesztéshez, az idegenforgalom élénkítéséhez, a közlekedéspolitikai célok eléréséhez

- írta a lap.

A Magyar Nemzet úgy fogalmazott, hogy a baloldali kormányzat 2005-ben „pillanatnyi költségvetési szempontoknak engedve adta el” a Budapest Airportot. A 75 évre megkötött koncessziós szerződés rendkívül erős védelmet biztosított a külföldi befektetőknek. A repülőtéri szolgáltatásokból származó szinte minden bevétel az új tulajdonosokat illeti meg – olvasható a lapban.

Borítókép: az ORFK Kommunikációs Szolgálata által közzétett képen a Liszt Ferenc-repülőtér tranzitvárója 2020. március 21-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!