jelentős minőségjavulás

2021.11.02. 13:33

Újabb elővárosi vonalon közlekednek emeletes motorvonatok

Menczer Tamás jelentős minőségjavulást vár a közösségi közlekedésben az új, Budapest és Esztergom között közlekedő szerelvénytől.

Budapest, 2021. november 2. Az Esztergom és Budapest között közlekedő első emeletes vasúti járat a Nyugati pályaudvaron 2021. november 2-án.

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Keddtől Esztergom és Budapest között is emeletes motorvonatok közlekednek, és ezzel újabb elővárosi vonalon járnak ilyen motorvonatok – közölte az új járat keddi sajtótájékoztatóján Budapesten a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára.

Menczer Tamás jelentős minőségjavulást vár a közösségi közlekedésben az új szerelvénytől, amely – mint mondta – 600, vagyis a korábbihoz képest másfélszer több ülőhelyet biztosít a nagyforgalmú vonalon. Hangsúlyozta azt is, az itteni tapasztalatok is azt igazolják, hogy a korszerű közösségi közlekedés népszerű, hiszen a szakasz felújítása óta jelentősen nőtt az esztergomi járat utasforgalma.

Az eseményen Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára emlékeztetett rá, hogy a kötöttpályás közösségi közlekedés fejlesztése érdekében a kormány 2010 óta jelentős erőforrásokat mozgósít. A fejlesztések folytatódnak, ebben az évtizedben csak a gördülőállomány megújítására 2 ezermilliárd forint jut – tette hozzá.

A jelentős járműcsere előnyeit egyre többen élvezhetik, hiszen immár 16 emeletes motorvonat közlekedik 4 vonalon, 2022 végén pedig 40 viszi majd az utasokat – jegyezte meg.

Az Igazságügyi Minisztérium (IM) parlamenti államtitkára szerint mostantól Esztergomból a főváros felé a leggyorsabb közlekedési megoldást jelenti a vasút. Völner Pál a térség országgyűlési képviselőjeként üdvözölte, hogy a szakasz fejlesztése kényelmes szerelvényt és korszerűsített vasúti pályát is eredményezett.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára, országgyűlési képviselő hozzátette, hogy a környéken élők számára az egyik legnagyobb kihívást a napi ingázás jelenti. Vitályos Eszter megjegyezte, hogy a közösségi médiában olvasható visszajelzések szerint az utasok már most örülnek a fejlesztésnek.

A MÁV elnök-vezérigazgatója a környezetvédelem jelentőségét emelte ki a sajtótájékoztatón. Homolya Róbert szerint a klímavédelmi célok a vasúti fejlesztése nélkül nem teljesülhetnek. Ennél fenntarthatóbb közlekedés nincs, az üvegházhatású gázoknak alig 1 százalékát bocsátják ki vonatok az EU-ban – hangsúlyozta.

A korszerűsítések kiemelt szempontja az elővárosi vonalak versenyképessége, hiszen az utasok csaknem fele Budapest és a környező elővárosok között közlekedik – tette hozzá. Homolya Róbert szerint a főváros körül a vasúté lesz a legversenyképesebb közlekedési szolgáltatás, ha az eddigiekhez hasonló ütemben folytatódnak a fejlesztések.

Borítókép: Az Esztergom és Budapest között közlekedő első emeletes vasúti járat a Nyugati pályaudvaron 2021. november 2-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!