Magyarországnak igaza lett

2023.12.03. 11:00

Sorra állnak be az atomenergia mögé a nagyhatalmak

Az Egyesült Államok vezetésével húsz ország szólított fel az atomenergia-termelés kiterjesztésére.

MW

John Kerry, az Egyesült Államok klímavédelmi különmegbízottja beszédet mond az ENSZ 28. nemzetközi éghajlatváltozási konferenciájának (COP28) kétnapos csúcstalálkozóján Dubajban 2023. december 2-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Ali Haider

Közös nyilatkozatban szólította fel az atomenergia-termelés kiterjesztésére az ENSZ éghajlatváltozási konferenciájának résztvevőit az Egyesült Államok vezetésével húsz ország – közölte az MTI szombaton. Az Egyesült Államok éghajlatvédelmi megbízottja John Kerry által jegyzett, de Emmanuel Macron francia elnök által kezdeményezett nyilatkozat szerint a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség csökkentése érdekében

2050-re a 2020-as szinthez képest meg kellene háromszorozni az atomerőművek hálózatra kapcsolt áramellátó kapacitását világszerte.

A szombaton közzétett közös nyilatkozat aláírói között van:

a házigazda Egyesült Arab Emírségek; az Egyesült Államok, Franciaország; Nagy-Britannia; Belgium; Finnország; Japán; Lengyelország; Svédország; és Ukrajna is.

A nagyszámú atomerőművel rendelkező Oroszország és Kína azonban kimaradt. A nyilatkozat olyan tudományos állásfoglalásokra hivatkozik, amelyek szerint a 2050-ig a klímasemlegesség nem érhető el atomenergia nélkül.

A nyilatkozat emellett a pénzügyi intézményeket is felszólítja az atomenergia-fejlesztő beruházások finanszírozására.

Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium helyszínen tartózkodó államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon a rendszerváltás óta 37 százalékkal csökkent a szén-dioxid-kibocsátás és ezen az úton szeretne tovább haladni – írja a Világgazdaság. A cél a nukleáris kapacitás további bővítése, mivel a karbonmentes energiatermelés kibocsátás jelentős forrása a nukleáris energia.

A tiszta energiaellátás, amelyben a nukleáris energiának is nagy szerepe van, hozzájárul gyermekeink és bolygónk jövőjéhez is

– mutatott rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában