Krimi

2023.12.28. 13:00

Mozgalmas napokon vannak túl a mentők és a tűzoltók: rengeteg riasztást kaptak

A katasztrófavédelmet mintegy 461-szer, a mentőket pedig 10 ezer hívást kaptak a karácsonyi ünnepek alatt.

MW

Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

Katasztrófavédelem: a karácsonyi időszak alatt 461-szer riasztották a tűzoltókat

A karácsonyi időszak alatt 461-szer riasztották a tűzoltókat: szenteste 196, december 25-én 137, 26-án pedig 128 esetben kellett beavatkozniuk – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-t.

A három nap alatt 104-szer tűzhöz, ebből 58 esetben épület-, illetve lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, továbbá 357 esetben műszaki mentést végeztek

– tartalmazza a közlemény.

A három nap alatt nyolc otthon vált tűz miatt lakhatatlanná, ezekből 27 embernek kellett kiköltöznie. Szén-monoxid miatt öt lakást kilenc embernek kellett ideiglenesen elhagynia. Szenteste Nyíregyházán, december 26-án pedig Miskolcon egy-egy holttestet találtak a kialudt tűz nyomai mellett – sorolták.

Mint írták: több közlekedési balesetnél is beavatkoztak a tűzoltók, illetve a megemelkedett talajvíz az ország több pontján okozott kárt.

Tatabányán a vasútállomás aluljárójában harminc centiméter magasan állt a víz, amit a tűzoltók szivattyúztak ki. Budaörsön, Sopronban, Szárligeten egy-egy családi ház pincéjét öntötte el a talajvíz, amit szintén szivattyúkkal távolítottak el.

Állatmentést is végeztek a tűzoltók december 26-án, Balatonszőlős közelében egy ló a sárba ragadt, a tűzoltók segítettek a tulajdonosnak kiszabadítani az állatot – olvasható az OKF közleményében.

Több mint 10 ezer hívást kaptak a mentők karácsonykor

Több mint 10 ezer hívást kaptak a mentők idén karácsonykor – közölte a Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szerdán az MTI-vel.

Azt írták, szokatlanul sok helyre hívták a mentőket idén karácsonykor, a rengeteg rosszullét mellett számos szén-monoxid-mérgezés, tűzeset és közlekedési baleset helyszínére is riasztást kaptak, továbbá szülések és újraélesztések is előfordultak az eseteik között.

A napi 3500 mentőfeladat mintegy 15 százalékkal több volt az ünnepnapokon megszokottnál, és folyamatos munkát jelentett az egy időben szolgálatban levő, mintegy 1300 mentősnek országszerte. Ugyancsak magas hívásszám jelentkezett az Országos Mentőszolgálat által működtetett egységes alapellátási ügyeleti rendszerben, ahol a három nap alatt az orvosok és mentőtisztek, a tizenhét csatlakozott vármegyében 12 ezer beteget részesítettek ügyeleti ellátásban – olvasható a közleményben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában