Krimi

2024.02.18. 06:30

Tudta? Egymilliós büntetést is kaphat, akinek hulladékkal van tele az ingatlana

A tűzvédelmi bírság mellett az életét is kockáztatja, ha limlomot gyűjtöget.

MW

A menekülést is akadályozza a sok limlom

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

A Pest vármegyei Sóskúton a héten kigyulladt egy épület, ahol - mint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közölte - a kiérkező tűzoltók sajnos már csak egy összeégett holttestet találtak. Az oltást igen megnehezítették a házban és a környezetében felhalmozott lomok.

Az épületben és környékén felhalmozott hulladék nemcsak a tűz keletkezésének veszélyét növeli, hanem megakadályozhatja a menekülést is. 

Az otthonunk tisztán tartása ezért tűzvédelmi szempontból is fontos.

Plastics,And,Polystyrene,Wastage,Burning
Tűzveszélyes és környezetszennyező a felhalmozott szemét
Forrás: Shutterstock

Súlyos pénzeket fizethet, aki az ingatlanánál hulladékot tárol

A szabályok szerint ugyanis 

az ingatlan tulajdonosa, használója köteles a területet éghető hulladéktól és további hasznosításra nem kerülő száraz növényzettől mentesen tartani.

Aki ezt megszegi, arra tűzvédelmi bírság szabható ki, amelynek összege 10, illetve 20 ezer forinttól indul, de akár a milliós nagyságrendet is elérheti. A tűzvédelmi bírság kiszabása a szabálytalanságot észlelő tűzvédelmi hatóság hatáskörébe tartozik. A bírság megfizetése azonban nem mentesít az egyéb büntetőjogi, illetve a polgári jogi felelősség alól - írja cikkében a Mandiner.hu.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában