Hangos szilveszter

2024.01.03. 09:43

Kutyapánikot okozott a zajos évbúcsúztató

Minden évben igazi rémálom a szilveszter az állatok és persze a gazdáik számára is. A tűzijátékok zaja ezúttal is megriasztott és messzire űzött rengeteg házi kedvencet a somogyi városokban.

Góz Lilla

Egy fiatal kaposvári kuvasz egészen a sántosi lovardáig menekült, több megriadt eb pedig a kaposmérői váltóállomáson kért menedéket. A kaposvári Mező utcában sikerült egy fehér pumit befogni, aki az úton futott megriadva. 

– Folyamatosan csörgött a telefonunk, december 30-án kaptuk az első bejelentést, de még másodikán reggel is hoztunk be a telepünkre megriadt kutyát – mondta Boncz Edit, a kaposvári Kutyatár Egyesület vezetője. Hozzátette: volt olyan eb, amelyik – hiába zárták be – kibontotta az ajtót és elszökött. – Egy kaposvári gazda több napra elutazott, és az udvaron hagyta a kutyákat. A szomszédot kérte meg, hogy nézzen rájuk. A tűzijáték miatt mindkét állat elszökött – mondta Boncz Edit. Hozzátette: tizenkilenc kutya került így hozzájuk, de szerencsére a többségükben volt chip, és mindössze öt maradt a menhelyen. Sajnos két állaton nem tudtak segíteni, autó ütötte el mindkettőt. 

– Meggyőződésem, hogy a felelős állattartók képesek vigyázni az állataikra, időben biztonságba helyezik a kutyákat, macskákat, csakhogy az állattartóknak legalább a fele nem ilyen – jegyezte meg Boncz Edit. Elmondta azt is, hogy telt házzal üzemelnek, és ideiglenes befogadókat keresnek, akiknek fizetik az állat ellátását, orvosi költségeit, s csak annyit várnak, hogy átmenetileg biztonságos helyen tartsák a kutyát. 

– Vannak erősebb idegzetű kutyák, de a többségnek a tűzijáték komoly idegi megterhelést jelent – mondta Zomborszky Zoltán kaposvári állatorvos. Hozzátette: ilyenkor a kutyák, macskák elbújnak, elmenekülnek és ennek során sokszor sérülés is bekövetkezik. – Augusztus 20-a és szilveszter előtt is adtunk már olyan gyógyszereket, nyugtatókat, amelyek segítenek átvészelni a durrogtatást – mondta a kaposvári állatorvos.

Tűzijáték­mentes évbúcsúztatók

Tata jól vizsgázott idén szilveszterkor, hiszen a város nagy része nyugodt, csendes volt, inkább csak távolabbról, a tilalmi zóna határain fellőtt tűzijátékok robaja hallatszott át. Az Öreg-tó környékén természetvédőknek, polgárőröknek, rendőröknek sikerült távozásra késztetni a tűzijátékozni szándékozókat. Összesen 20 alkalommal intézkedtek a szolgálatban részt vevő hatóságok. A tatai Öreg-tavon pihenő több ezer vízimadár túlnyomó többsége kitartott a tó vizén, sőt nőtt a vadludak száma, éjszaka újabb csapatok érkeztek. Több somogyi városban sem tartottak tűzijátékot szilveszterkor. Kaposváron például fényfestéssel kedveskedtek az óévet búcsúztatóknak a Kossuth téren. Országszerte már 204 Mol töltőállomáson, Kaposváron 3 kúton elérhetőek az ingyenes mikrochip-leolvasók, megkönnyítve az elkóborolt állatok hazajutását. 

Borítóképünk illusztráció!


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!