Időtlen alkotások

2017.08.24. 16:56

Külföldi színdarabokat láthat az Uránia közönsége

Számos, nagy visszhangot kiváltó londoni színielőadást, továbbá Moszkvából három Csehov-interpretációt láthat felvételről az Uránia filmszínház közönsége a 2017/18-as társművészeti évadában.

A vetítéssorozatban szeptember végén Peter Shaffer Amadeus című darabja látható – közölte a filmszínház.

Mozartot szertelen zseniként ábrázoló művet 1979-ben mutatták be először, azóta számos díjat nyert, ahogy a belőle készült, Milos Forman rendezte Oscar-díjas filmadaptáció is. A londoni Nemzeti Színház előadásában most látható feldolgozás érdekessége egyebek mellett, hogy Salierit a Trónok harcából ismert Lucian Msamati játssza, Mozartot pedig Adam Gillen alakítja.

Harold Pinter Senkiföldje című darabját tavasszal már vetítette az Uránia, bekerült azonban az őszi programba is. A nagy sikerű előadást a londoni West Enden található Wyndham's Színházból „közvetítik” október elején. A darab egy kiégett alkoholista író és egy sikertelen, idős költő, Hirst és Spooner története. A költő szerepében a Gyűrűk ura Gandalfjaként ismert Ian McKellen szerepel, az írót Patrick Stewart alakítja. Együtt korábban a Godot-ra várva című darabban arattak sikert, valamint együtt játszottak az X-Men sorozatban is.

Idén ötvenéves Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott című színműve. A darabot a fél évszázaddal ezelőtti ősbemutató tiszteletére ismét színpadra állították a londoni Old Vic Színházban. Ezt a változatot láthatja októberben az Uránia közönsége Daniel Radcliffe és Joshua McGuire főszereplésével.

Luchino Visconti Megszállottság című filmjének történetét a belga Ivo van Hove állította színpadra a Barbican Theatre-ben, az Urániában november közepén lesz látható Jude Law és Halina Reijn főszereplésével.

A karácsony és szilveszter közötti összeállításban szerepel a Sir James Matthew Barrie közkedvelt meséjéből készült Pán Péter-előadás a londoni National Theatre-ből Paul Hiltonnal a főszerepben, valamint Shakespeare Vízkereszt, vagy amit akartok című klasszikusa Tamara Lawrence, Oliver Chris és Tamsin Greig főszereplésével Simon Godwin rendezésében.

Henrik Ibsen Hedda Gablere új angol fordításban, lazább, könnyedebb átiratban került a londoni National Theatre színpadára, és Ruth Wilson intenzív alakítása miatt ünnepelte a kritika, még a Broadwayre is meghívták. A darabban Bertét, a szolgálót Magyar Éva alakítja, az Urániában január elején vetítik.

A Nem félünk a farkastól című drámát James Macdonald rendezésében februárban mutatja be a magyar mozi, márciusban pedig az amerikai Tony Kushner 1992-ben bemutatott kétrészes, legendás drámáját az Angyalok Amerikában című művet lehet majd látni. A darab a nyolcvanas évek második felének Amerikájában játszódik, neokonzervatív gazdaság- és társadalompolitikai környezetben, valóság és képzelet határán, homoszexuálisokkal, AIDS-vírussal, politikai korrupcióval, álszentséggel és megváltással. A darab főszerepét a Fegyvertelen katona című film Oscar-díjra jelölt színésze, Andrew Garfield alakítja.

A londoni előadásokon kívül Moszkvából három újszerű Csehov-feldolgozást tekinthetnek meg a nézők, A sirályt, a Ványa bácsit és a Cseresznyéskertet.

Karácsony előtt vetíti az Uránia A sirályt a moszkvai Szatirikon Színházból, a Vahtangov Színház társulatának előadásában pedig a Ványa bácsit láthatják a nézők az újító litván Rimas Tuminas rendezésében. A Moszkvai Művész Színház Cseresznyéskertje már idén tavasszal szerepelt az Urániában, de aki nem látta, áprilisban megnézheti Adolf Sapiro rendezését, Renata Litvinovával és a Andrej Szmoljakovval a főszerepben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!