zenés színház

2018.11.26. 16:00

Most megismerhetjük a magyar operett történetét

Winkler Gábor gazdagon illusztrált kötete a kezdetektől napjainkig mutatja be az operett fejlődését.

Mint a könyvet bemutató hétfői budapesti sajtótájékoztatón elhangzott, Winkler Gábor neve nemcsak orvosként ismert, hanem évek óta szenvedélye a zene és a zenés színház.

A több orvosi és zenei könyvet is jegyző szerző legújabb kötete bemutatja az operett fejlődését a kezdetektől napjainkig, végigvezet legfontosabb színészeinek arcképcsarnokán és megismertet az operettet játszó színházakkal. A Holnap Kiadónál megjelent kötet gazdag illusztrációs anyagot, szakkifejezések magyarázatát, képek jegyzékét, a felhasznált irodalmat, operett cím- és névmutatót is tartalmaz.

Winkler Gábor elmondta, hogy az operák felől közelített az operetthez, mert mindkét műfaj közel áll hozzá. Hozzátette:

szerinte az operett nem tartozik a könnyű zenés műfajok közé, sokszor könnyebb egy operát színre vinni, az operett ugyanis összetettebb, a szereplőknek a próza, az ének és a tánc egységét kell megvalósítaniuk.

A szerzőt a kiadó kérte fel a magyar operett történetének megírására.

A Kálmán Imre Teátrumban tartott eseményen Vadász Dániel, a kötetben külön fejezetet kapó Budavári Palotakoncertek producere elmondta:

a könyv hiánypótló, jól lehet tájékozódni benne, sok képpel színesített, szórakoztató olvasmány.

Nacsa Olivér, a fesztivál másik producere arról beszélt, hogy régi adósságot törleszt a könyv, hiszen ilyen átfogó irodalom, ennyi érdekes háttéranyagot tartalmazó mű régen készült a magyar operettről.

„Az operett egyfajta reneszánszát éli” – mondta, hozzátéve, hogy a rendszerváltás után elindult a műfaj „visszatérítése a megfelelő mederbe”.

Oszvald Marika arról beszélt, hogy a könyvből megismerheti az elődöket, ami azért is fontos számára, mert így adják tovább egymásnak a stafétabotot. Peller Károly színművész elmondta:

a könyv átfog mindent, ami a műfajjal kapcsolatos.

Borítókép: Dér Gabi (b) Mimóza és Rácz János (j) Trafina szerepében Lajtai Lajos – Békeffi István – Szenes Iván Régi nyár című operettjének próbáján az egri Gárdonyi Géza Színházban 2018. november 12-én.

MTI/Komka Péter

Ezek is érdekelhetik