Fülbesúgás

2018.11.12. 16:53

Tóth Barnabás filmje fődíjat nyert Marosvásárhelyen

Az erdélyi városban évente megszervezett esemény alapvető célkitűzése, hogy bemutassa a legfrissebb román és magyar filmeket az erdélyi közönségnek.

Tóth Barnabás Susotázs (Chuchotage, vagyis 'fülbesúgás') című munkája nyerte a marosvásárhelyi 26. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál fődíját, amelyet a Maros megyei önkormányzat ajánlott fel – számolt be róla a maszol.ro. Az idén a zsűri 24 ország 48 rövidfilmje közül választotta ki a díjazottakat. Az alkotások között 29 kisjátékfilm, 13 animáció, 5 kísérleti film és egy dokumentumfilm szerepelt.

Göttinger Pál és Takács Géza a Susotázs című filmben / Forrás: Friss Hús / Filmhu

Tóth Barnabás 16 perces alkotása két magyar szinkrontolmács egy különleges napjáról szól: mindketten egy hűtőgépgyártó konferencián ülnek. Amikor viszont megpillantják az egyetlen embert, aki hallgatja őket, az átlagos munkanap valami egész másba fordul számukra. A film címe is beszédes, hiszen a tolmácsolás legnehezebb műfajára utal: a fülbesúgás azt jelenti, hogy tolmácstechnikai berendezések nélkül kell a tolmácsnak szinkrontolmácsolnia, az ügyfele fülébe súgnia az épp elhangzottak fordítását.

 

A Maszol cikke szerint a rövidfilmes versenybe több mint ezer filmet neveztek be, az előzsűri ezek közül válogatta ki a versenyprogram mezőnyét. Tóth Barnabás filmje mellett a Moldovai Köztársaságból érkezett Evgheni Dudceac Milliárd (Billion) című filmje nyerte el a Diákzsűri és az Aáry Tamás Lajos oktatási ombudsman által felajánlott Töltőtoll-díjat. Különdíjban részesült a finn Jukka Silokunnas Eltűnési pont (Vanishing Point) című munkája, a legjobb első filmért járó Simó Sándor Emlékdíjat pedig a német Jonas Riemer Mascarpone című munkája kapta.

A Nemzeti Kulturális Alap díjával az ukrán Stepan Koval és Oleksandr Kolodii Labirintus (Labirynth) című filmjét tüntették ki, míg Marosvásárhely díját az orosz Roman Sokolov A naplemente elmélete (The Theory Of Sunset) című filmje kapta. A vasárnap befejeződött fesztivál Románia legrégebbi filmes seregszemléje. Az erdélyi városban évente megszervezett esemény alapvető célkitűzése, hogy bemutassa a legfrissebb román és magyar filmeket az erdélyi közönségnek. Idén tizenhárom magyar és román játékfilmet vetítettek.

Borítókép: Osvárt Andrea a Susotázs című filmben. Forrás: Filmhu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!