Siker

2019.02.18. 14:00

Három díjat nyert a pécsi egyetem fúvószenekara Prágában

Az együttes kategóriája legjobb zenekara lett, illetve a kötelezően előadandó mű legjobb interpretációjáért járó elismerést és a verseny legjobb zenekarának díját, azaz a nagydíjat is megkapta.

A Pécsi Tudományegyetem zeneművészeti intézetének fúvószenekara, a Zsolnay Vilmos Fúvószenekar (Zsolnay Wind Orchestra) a hétvégén rendezett 21. Prágai Nemzetközi Fúvószenekari Fesztiválon három díjat is elnyert – közölte hétfőn a felsőoktatási intézmény.

Az elismeréseket a Major András karmester vette át Antonín Stanek cseh kulturális minisztertől.

A zsűri az értékelésében kiemelte, hogy a Zsolnay Wind Orchestra pontos kottahűség mellett az eredeti zeneszerzői szándékot is közvetítette a hangulatok, a színek és az atmoszféra tekintetében.

A grémium hangsúlyozta a szólisztikus teljesítményeket, ugyanakkor méltatta az apró részletek kidolgozottságát a kamarazenei pillanatokban

- olvasható az összegzésben, amely a többi között arra is kitért, hogy a zsűri megfogalmazása szerint Major András karmester „kivételes érzékkel” irányította együttesét.

A PTE felidézte: a mintegy ötven fős zenekar a zeneművészeti intézet jelenlegi és volt hallgatói, illetve a PTE egyéb karainak összefogásával, Neumayer Károly egyetemi docens, Liszt-díjas fúvószenekari karnagy kezdeményezésére jött létre 2014-ben.

Repertoárjukban magyar és európai eredeti fúvószenekari művek, komolyzenei átiratok, szórakoztató fúvószene, valamint kamarazenei művek találhatóak. Céljuk egyúttal a magyar kortárs fúvószenei művek megszületésének inspirálása, előadása, és azok a közönséggel való megismertetése.

Borítókép: a PTE Zsolnay Vilmos Fúvószenekar (ZsWO)

Ezek is érdekelhetik