Eszmélet Után

2021.04.10. 07:00

Egy ismeretlen József Attilát mutat be Jelenczki István dokumentumfilmje

Egy ismeretlen József Attilát mutat be a nézőközönségnek Jelenczki István dokumentumfilmje, az Eszmélet Után.

A Leövey Klára Gimnázium diákjai egy József Attilát ábrázoló mozaikképet mutatnak be a költő születésének 112. évfordulóján, a költészet napján Budapesten, a Gát utcai József Attila Emlékhelyen 2017. április 11-én.

Forrás: MTI

Fotó: Kallos Bea

A 2004-ben, a költő születésnapjára készült négyrészes alkotást április 10-én és 11-én vetíti interneten az Uránia Nemzeti Filmszínház. A szakértőket megszólaltató riportok és a versek jó arányérzékkel váltakoznak az alkotásban, és a megteremtett valóságmezőben fokozott erővel hatnak a Latinovits Zoltán és a hozzá fölérő Simon Péter előadásában elhangzó költemények is – írja a Kultúrnemzet.

Jelenczki István a filmre készülve tíz évig tanulmányozta a költői hagyatékot. Fokozatosan nyílt ki előttem az a viszonyrendszer, amelyben a Költő értelmezte önmagát, viszonyát a Kozmoszhoz, az Istenhez – írta a művész. A költői géniuszhoz kapcsolódó kliséket, sztereotípiákat át kell gondolni, újra kell értékelni. Filmem szándéka az, hogy ne csak az eddig ismeretlen József Attilához kerüljön közelebb a néző, hanem önmagához is. Ez a film a hagyományos dokumentumfilm eszközeit ötvözi a versekre megkomponált költői látomásokkal. Műfaját tekintve filmvers – hangoztatta a Magyar Örökség és Szkíta Aranyszarvas-díjas filmrendező. Jelenczki István korábban kijelentette, hogy az Eszmélet Után szándéka az, hogy a maga teljességében, minden rárakódott politikai előítélet nélkül mutassa be József Attilát.

Az előadásokra az online-uranianf.jegy.hu oldalon lehet jegyet vásárolni regisztráció után. A vetítések 18 órakor kezdődnek és a valós vetítési időben futnak, azaz a felvétel nem megállítható, nem visszajátszható, az egyes részek között azonban lesz szünet. További részletek közvetítésről az urania-nf.hu oldalon olvashatók.

Borítókép: a Leövey Klára Gimnázium diákjai egy József Attilát ábrázoló mozaikképet mutatnak be a költő születésének 112. évfordulóján, a költészet napján Budapesten, a Gát utcai József Attila Emlékhelyen 2017. április 11-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!