175. évforduló

2023.09.29. 10:33

Női sorsokat mutat be 1848–49-ből a szabadságharc idejét megidéző kiállítás

A Magyar Batthyány Alapítvány és a Magyar Női Unió szervezésében, a Batthyány Lajos Alapítvány jóvoltából a Lónyay–Hatvany-villa adott otthont az 1848–49-es szabadságharc 175. évi jubileumát ünneplő „A szabadságharc mécsesei – női sorsok és szerepek a szabadságharcban” című kiállítás megnyitójának. A kiállítás megnyitása egyben az idei évi Batthyány-hét nyitánya is egyben, amelynek záróeseményére október 6-án kerül sor a Fiumei Úti Sírkertben lévő Batthyány-mauzóleumnál.

MW

Idén márciusban a Magyar Batthyány Alapítvány és a Magyar Női Unió kezdeményezésére együttműködés jött létre a Pákozdi Katonai Emlékparkkal, a Nemzeti Örökségvédelmi Intézettel, a Görgey-körrel, a Magyarok Európában Egyesülettel és a Magyar Történelmi Társulattal. A kiállítás célja az, hogy szervezett keretek között emléket állítsanak a 2023–2024-ben 175. évi jubileumát ünneplő 1848–49-es szabadságharcban meghatározó szerepet betöltő magyar nők hősiességének, felejthetetlen és múlhatatlan tetteinek. Legyen szó akár zászlóanyákról, ápolásszervezőkről és ápolónőkről, honvédnőkről vagy épp katonafeleségekről. A kiállításnak több apropója is van: egyrészt idén ünnepeljük a Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulóját, amelynek megalapítása gróf Batthyány Lajos nevéhez kötődik; másrészt 135. jubileumi évfordulóját tartjuk gróf Zichy Antónia halálának, aki gróf Batthyány Lajos feleségeként hűségével és kitartásával állít példát mindannyiunk számára mind a mai napig.

A kiállításmegnyitó résztvevői
Forrás: Magyar Batthyány Alapítvány

Batthyány Schmidt Margit, a Magyar Batthyány Alapítvány és a Magyar Női Unió elnöke a kiállítás megnyitója alkalmából kiemelte:

Meggyőződésem, hogy több civil szervezet vezetőjeként legfőbb feladatom, hogy saját eszközrendszeremmel hozzájáruljak a társadalmi béke minél szélesebb körű megteremtéséhez, amelynek legfőbb tartópillére a család. Csatlakozom Novák Katalin köztársasági elnökasszony gondolatiságához, aki a minap hirdette meg a családok 12 pontját, s aki a családok szabadságharc iránti vágyát tűzte zászlajára.

A kiállításon megismerhetők az 1848–49-es forradalom és szabadságharc időszakát meghatározó női karaktereket a társadalom minden szintjén, akiknek hazafias tettei jelentős mértékben formálták Magyarország jövőjét. A kiállítással és tematikus kerekasztal-beszélgetéssel kezdetét vette a 2023. évi Batthyány-hét is, amelynek záróeseménye a nemzeti gyásznapon, október 6-án a gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díjak átadója lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában