Budapesti atlétikai vb

2023.07.31. 10:31

Három körben alakul ki a magyar csapat

Háromlépcsős folyamat végén válik véglegessé az augusztusi, budapesti atlétikai világbajnokságon induló hazai csapat összetétele, a válogatott névsora jövő hétfő után derül ki, mondta Scheidler Géza, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) sportszakmai igazgatója – írja az MTI.

MW

Az 5000 méteres női síkfutás mezőnye a 128. Atlétika Magyar Bajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. július 8-án

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Augusztus 7-ig a létszám folyamatosan változni fog, hiszen egy többtényezős rendszerről van szó. Tegnap lezárult a kvalifikációs időszak, mostantól semmilyen eredmény nem releváns a magyarországi világbajnokságra való kijutás szempontjából. Ettől kezdve a nemzetközi szövetség (WA) és a nemzeti szövetségek döntésein múlik a világbajnokságra kijutók összetétele

– idézte a MASZ hétfői hírlevele a sportvezetőt.

Jelen állás szerint a magyarok közül hat női és három férfi atléta rendelkezik vb-indulási joggal. Kozák Luca 100 méteres gátfutásban, Szabó Nóra és Kovács-Garami Katalin maratonfutásban, Madarász Viktória és Récsei Rita 35 kilométeres gyaloglásban, míg Bartha-Kéri Bianka 800 méteren számít biztos indulónak. A férfiaknál Molnár Attila (400 m) mellett Halász Bence kalapácsvetésben, Helebrandt Máté pedig 35 kilométeres gyaloglásban szerezte meg az indulási jogot.

„A „Road to Budapest” ranglista jelenlegi állása alapján kijelenthető, hogy további 10-14 versenyző jó esélyekkel nevezhető lesz az augusztus másodikán megjelenő frissített ranglista alapján is, nevesíteni azért nem érdemes, mert előfordulhatnak akár nagyobb mozgások is a rangsorban az úgynevezett „last chance” versenyek után – fogalmazott Scheidler Géza. – A következő fontos dátum augusztus 5-e, amikorra kiderül, hogy a nemzeti szövetségek kinek az indulási szándékát vagy lehetőségét törölték a listáról. Ezért a frissített lista alapján csak szombaton lehet kijelenteni, hogy kik kerültek előrébb a rangsorban, és ezzel véglegesen lezárul a „Road to Budapest” küldetése.”

Az igazgató felhívta a figyelmet arra is, hogy

ezt követően a rendező jogán Magyarországnak lehetősége lesz további atlétákat nevezni, és ezek elfogadása után tudnak végleges csapatot hirdetni. Ez lesz a harmadik kör, amely után a MASZ hivatalosan is bejelenti a hazai indulók névsorát.

A MASZ a hírlevelében azt is közölte, hogy négy számban biztosan nem indul magyar a vb-n, ezek a férfi és női 10 ezer méteres futás, a női 3000 méteres akadályfutás és a férfi rúdugrás.

A budapesti vb-t, amely Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye lesz, augusztus 19. és 27. között rendezik a Nemzeti Atlétikai Központban, valamint az utcai futó- és gyalogló versenyeknek otthont adó Hősök terén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában