Történelmi siker

2024.02.04. 10:36

Vizes vb: Rasovszky Kristóf aranyérmet szerzett 10 kilométeren

Rasovszky Kristóf aranyérmet, Betlehem Dávid pedig hatodik helyével olimpiai kvótát szerzett a nyíltvízi úszók 10 kilométeres vasárnapi versenyében a dohai világbajnokságon.

MW

Az aranyérmes Rasovszky Kristóf a férfi nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenye utáni eredményhirdetésen a dohai vizes világbajnokságon 2024. február 4-én

Forrás: MTI

Fotó: Derencsényi István

A 26 esztendős, ötkarikás ezüstérmes Rasovszky karrierje második világbajnoki címét szerezte meg: 2019-ben, Kvangdzsuban 5 kilométeren, míg most az olimpiai versenyszámban diadalmaskodott. A 20 éves Betlehem felnőtt pályafutása egyik legjobb egyéni vb-eredményét elérve biztosította be olimpiai indulását. A fiatal magyar a 2022-es budapesti vb-n ötödik volt.

RASOVSZKY Kristóf
Rasovszky Kristóf a férfi nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenyében a dohai vizes világbajnokságon 2024. február 4-én
Fotó: Derencsényi István / Forrás:  MTI

A dohai öbölben gyakorlatilag ugyanolyan körülmények várták a férfiakat, mint egy nappal korábban a nőket, a kellemes hőmérséklet mellett az erős szél ezúttal is jelentős hullámokat kavart a vízben.

Az olimpiai kvalifikációs viadalon 79-en szálltak harcba az utolsó kvótákért, a mezőnyben ott volt mindhárom fukuokai dobogós, így már biztos olimpiai résztvevő, a címvédő német Florian Wellbrock, Rasovszky, valamint a szintén német Oliver Klemet. 

Rajtuk kívül a legjobb 13, illetve kontinensenként további egy úszó (olyan országból, amelynek nem volt olimpiai indulója) szerezhetett olimpiai kvótát.

RASOVSZKY Kristóf
Rasovszky Kristóf a férfi nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenyében a dohai vizes világbajnokságon 2024. február 4-én
Fotó: Derencsényi István / Forrás: MTI

Rasovszky a 6-os, Betlehem a 77-es rajtszámmal vágott neki a hat 1660 méteres körből álló viadalnak. Rögtön a rajt után az európai "nagymenők" - köztük a két magyar - „megrántották” a mezőnyt, és komoly iramot diktáltak, az első kört Rasovszky zárta az élen.

A táv feléhez érkezve is ő tempózott elől, de a mezőny nagyon együtt volt, az első tizet - köztük a negyedik helyen álló Betlehemet - mindössze négy másodperc választotta el egymástól. Az élmezőny a folytatásban is együtt tempózott, az utolsó kört a francia Logan Fontaine kezdte meg az élről, de a többiek szorosan ott voltak a lábvízén. Ezer méterrel a cél előtt még mindig kevesebb mint két másodperc volt a különbség az első és a hetedik között, óriási helyezkedés indult meg, Rasovszky pedig az élre tört.

Orbán Viktor a közösségi oldalán gratulált a világbajnok úszónak

A magyar klasszis az utolsó kanyart követően két testhossznyi előnyt szerzett és innen már nem is engedte ki a kezéből a győzelmet, magabiztosan diadalmaskodott.

Rasovszky a magyarok első érmét szerezte a dohai világbajnokságon.

Betlehemnek a hajrában még a bronzéremre is volt esélye, azonban az óriási fizikai csata után végül hatodikként csapott célba.

Rasovszky éremért utazik az olimpiára, Betlehem dühös az elúszott dobogó miatt

Úgy jöttem ide a tavalyi vb után, hogy szeretnék megint érmet nyerni, ami egy jó kis évkezdés lenne, ezért próbáltam minél többet beletenni. Itt most a körülmények nagyon kedveztek nekem, hiszen volt egy kis szél, hullámzott és a víz is inkább hűvösebb volt a megszokottnál

– nyilatkozta Rasovszky, aki 2019-ben a szakág történetének első magyar világbajnoka volt az 5 kilométeren aratott sikerével, most pedig elsőként nyert magyarként az olimpiai számban.

A felkészülésem jól sikerült, végig erősnek éreztem magam a verseny alatt. Próbáltam kimaradni a darálóból, hiszen azoknak a versenyzőknek, akik az olimpiai kvótáért mennek, azoknak ez egy élet-halál harc volt, én viszont inkább az elején szerettem volna menni. Az utolsó fél körben éreztem, még van bennem, a többiek egy kicsit meginogtak, én pedig ezt kihasználtam

– mondta a 26 éves klasszis.

RASOVSZKY Kristóf
Az aranyérmes Rasovszky Kristóf a férfi nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenye utáni eredményhirdetésen a dohai vizes világbajnokságon 2024. február 4-én
Fotó: Derencsényi István / Forrás: MTI

Rasovszky a világbajnokság előtt az mondta, hogy a csúcsformát egyáltalán nem erre a viadalra időzítik:

Fukuoka előtt ennél jobb volt a felkészülésem, egyáltalán nem bontottunk még ki teljesen mindent erre a számra. Nyilván készültünk, de azért benne volt az is, hogy még csak február van és az igazi csúcsformára nyáron lesz szükség, hagytunk magunknak lehetőséget arra, hogy tovább tudjunk majd menni

– válaszolta az MTI-nek az immáron kétszeres világbajnok.

A magyar versenyző hozzátette, regnáló világbajnokként most nyilván mindenki azt várja tőle, hogy kijelentse, aranyért utazik Párizsba, ő ugyanakkor továbbra is "csak" a dobogóra koncentrál:

Nagyon kemény lesz, rengetegen vagyunk, a franciák hazai környezetben, vagy éppen a címvédő Florian Wellbrock, ráadásul láthattuk, hogy rajtam kívül azok, akiknek már volt olimpiai kvótájuk, nem szerepeltek igazán jól. Mindenki Párizsra készül, ha érmet szerzek, én már elégedett leszek, és persze ebben benne lehet az arany is, bármi megtörténhet

– fogalmazott.

RASOVSZKY Kristóf
Az aranyérmes Rasovszky Kristóf a férfi nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenye után a dohai vizes világbajnokságon 2024. február 4-én
Fotó: Derencsényi István / Forrás: MTI

Az olimpiai szám másik magyar versenyzője, a 20 éves Betlehem Dávid csak az utolsó métereken maradt le a dobogóról, így dühösen nyilatkozott a vegyes zónában:

A hajránál nagyon jól tartottam magam, biztos voltam a dobogóban, aztán a bal oldalamon mindenki engem akart "megölni". Nagyon dühít ez az egész, dobogót buktam el emiatt, ez tud fájni. Az olimpiai kvóta egyáltalán nem gyógyír, szerintem az lett volna a csoda, ha nem jutok ki, inkább az bosszant, hogy így a végén beragadtam

– mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában