Házi-mozi

2007.06.30. 09:39

Legdrágább az életed – Bruce Willis mindent túlél

Rocky után most John McClane is visszatér a mozivászonra, hogy beszálljon a ringbe, csak egy keménykötésű bokszoló helyett ő egy rakás gonosztevővel kerül szembe, akik minden eszközt bevetnek, hogy elpusztítsák a macsó zsarut.

Fenyő Zsuzsanna

A történetben John megint ez események kellős közepébe pottyan. Egyszerű feladatot kap, be kell gyűjtenie egy hackert, ám még mielőtt annyit mondhatna, hogy fapapucs, máris lövések dörrennek és bombák robbannak körülötte. Kiderül, hogy az Amerikai Egyesült Államokat megtámadták, de nem ám atombombával, vagy valami hasonló egyszerű fegyverrel. Az USA ellen ezúttal az interneten és a számítógépes rendszereken keresztül indítanak elsöprő erejű támadást. A titokzatos gonosztevő(k) átveszik az irányítást a közlekedésben, az energiaellátó központokban, a tőzsdén és minden létfontosság helyen. Országszerte kitör a pánik és a káosz, ám John McClane ezúttal sem retten meg néhány fegyverestől és katasztrófától elindul, hogy rendet tegyen és leszámoljon ellenséggel.

Lassan John McClane karaktere is filmes legendává válik. A kemény zsaru, aki mindent és mindenkit túlél, kultikus figurává nőtte ki magát, akit akár már a szuperhősök kategóriájába is besorolhatunk, hisz olybá tűnik, hogy nem fogja a golyó. Persze ő nem az a James Bond-szerű mindig elegáns és izzadságfoltmentes szereplő, hiszen idővel véres is lesz meg izzadt is, a ruhája is elszakad, sőt látszik rajta, hogy szenved, de éppen ettől lesz szerethető és szupersége ellenére is emberi. Johnnak még azt is elhisszük, bár nehezen, hogy túl lehet élni, ha egy vadászgép próbálja meg becses személyét leradírozni a föld színéről.

Következő részt, ebben az esetben a negyediket, többféle módon lehet elkészíteni. Lehet unalmasan, lehet izgalmasan, és lehet elegánsan. A Legdrágább az életed alkotói az utóbbi utat választották, nem kockáztattak sokat, de a bevált elemeket jókor és jó arányban használták, és még némi újdonságot is beleszőttek a történetbe. Az internetes terrorizmust a középpontba állítani jó ötlet volt, mivel időszerűvé teszi a filmet. Egyébként a harmadik rész, Az élet mindig drága, 12 évvel ezelőtt került a mozikba, ezért nem is ártott, hogy modernizálták John McClane kalandjait, amivel nyilván a fiatalabb moziba járó réteget is megcélozták.

Az akciófilmekből már jól ismert sablonok lépten-nyomon visszaköszönnek, ami helyenként már kissé unalmas, ám mivel erről a filmről van szó, talán még hiányoznának is, ha nem használnák őket… Mindemellett a történet pörög, valósággal keresztülzúzunk az eseményeken, így aztán megesik, hogy a látványos akciójelenetek közepette elvesztjük a fonalat és nem értjük mi történik.

Bruce Willis alakításában nincs hiba, bár a rezzenéstelen arcú John McClane karaktere nem is igényli a színészi repertoár eszköztárának teljes bevetését. Viszont a zsaru mellé szegődött ifjonc figurája sajnos nem túl meggyőző, Justin Long össze sem hasonlítható Samuel L. Jacksonnal, aki a harmadik részben tűnik fel.

A legdrágább az életed hozza azt a színvonalat, amelyet a filmtől megszoktunk. Szemkápráztató robbanások és katasztrófajelenetek sorjáznak, vicces megjegyzések és helikopterek röpködnek a levegőben, a karakterek is jópofák, a történetben sincs hiba, maximum csak annyi, hogy nincs semmiféle csavarintás a sztorin. A lényeg pedig úgyis az, hogy a gonoszok meglakoljanak, miközben hősünk mindent kibír és haja szála sem görbül, mivel teljesen kopasz.

Ezek is érdekelhetik