megelőzés

2021.10.27. 08:31

8+1 tipp, hogy ne okozzunk tüzet mindenszentek napján

Megnő a tűzveszély halloween és mindenszentek idején, ezért óvatosságra figyelmeztet az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Sonline

Székely János szerint a temetői fények és virágok pontosan az örök élet fényét, a halál felett győzedelmeskedő életet hirdetik

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

A hosszú hétvégén a temetőben, vagy akár otthon is sokan gyertyát gyújtanak, hogy megemlékezzenek elhunyt szeretteikről. Ilyenkor megnő a tűzesetek száma, többnyire a figyelmetlenség miatt.

Tavaly október utolsó és november első napjaiban a váci, az albertirsai, a földesi és a sándorfalvi temetőben keletkezett tűz – közölte szerkesztőségünkkel az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Hat lakásban pedig azért volt tűz, mert a kegyeleti gyertyákat magára hagyták, tették hozzá.

Ha méltó módon szeretnénk megemlékezni néhai hozzátartozóinkról és barátainkról, érdemes néhány apróságra odafigyelni, hogy se a temetőben, se az otthonunkban ne okozzunk tüzet.

· A sírhely környezetéből a száraz faleveleket, elszáradt virágokat takarítsuk el.

· A gyertyákat, mécseseket úgy helyezzük a sírhoz, hogy ne legyen a közelükben semmi, amit meg tudnak gyújtani.

· Csak mécsestartóban lévő gyertyát és mécsest gyújtsunk meg.

· Látványos, amikor este több száz gyertyaláng ég a temetőben, azonban ez tűzvédelmi szempontból veszélyes. Mielőtt távozunk a sírtól, fújjuk el a gyertyák, mécsesek lángját.

· Ha otthon gyújtunk gyertyát, figyeljünk arra, hogy se mellette, se fölötte ne legyen éghető anyag.

· A gyertyát mindig egy tűzálló tálra tegyük.

· Egyetlen percre se hagyjuk ellenőrizetlenül az égő gyertyákat. Idén már 5620 lakástűz volt, a legtöbb éppen nyílt láng, például gyertya, mécses, öngyújtó és gyufa használata miatt keletkezett.

· Érdemes beszerezni otthonra egy füstérzékelőt.

Fotó: Evgeny Atamanenko / Shutterstock

Október végén, november elején sokan készítenek halloweeni dekorációt, töklámpást. A szakemberek azt javasolják, ha a töklámpásba mécsest teszünk, ne legyen a közelében semmilyen éghető anyag. Olyan helyre tegyük a lámpást, ahol nem tud elborulni. Akkor megyünk azonban igazán biztosra, ha elemes LED mécsest választunk, azzal ugyanis biztosan nem okozunk tüzet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában