örökbefogadás

2021.11.16. 11:30

A szívből született gyerekeket is nagyon várják

Csökkent az örökbefogadások száma hazánkban – jelent meg a napokban a sajtóban. A helyzet azonban nem egyértelmű a hozzáértők szerint. Az örökbefogadási kedv nem, csupán a körülmények változtak. Leginkább a nemzetközi örökbefogadások terén tapasztalható átmeneti csökkenés, amely szintén változtatja a számokat. Somogyban az elmúlt öt évben nem csökkent az örökbefogadási kedv.

Turbéki Bernadett

File name :DSC_0039.JPG File size :1.3MB(1412169Bytes) Date taken :2006/01/05 11:52:50 Image size :2144 x 1424 Resolution :300 x 300 dpi Number of bits :8bit/channel Protection attribute :Off Hide Attribute :Off Camera ID :N/A Camera :NIKON D2X Quality mode :N/A Metering mode :Matrix Exposure mode :Programmed auto Speed light :Yes Focal length :35 mm Shutter speed :1/60second Aperture :F6.0 Exposure compensation :0 EV White Balance :N/A Lens :N/A Flash sync mode :N/A Exposure difference :N/A Flexible program :N/A Sensitivity :N/A Sharpening :N/A Image Type :Color Color Mode :N/A Hue adjustment :N/A Saturation Control :N/A Tone compensation :N/A Latitude(GPS) :N/A Longitude(GPS) :N/A Altitude(GPS) :N/A

Erdei–Vigh Éva családja csaknem három éve teljesedett ki, amikor egy ikerpárt fogadtak örökbe.

– Nagy családot szerettünk volna, három-négy gyermekkel – mondta. – Az első fiunk elhunyt. Testvérét egy sikeres lombikprogramnak köszönhetjük, ám hiába szerettünk volna további testvéreket. Rájöttünk, hogy nekünk más utat rendelt a Jóisten. Nem a pocakomból, hanem a szívünkből születtek meg a testvérei – mondta az anyuka.

A nagyobb család gondolata előbb megszületett, mint az örökbe fogadott ikerpár. Másfél évet vártak a gyerekekre. Tizenöt hónaposak voltak, amikor csaknem három éve a gyerekek hazaértek az otthonból.

– Nem is vágytam hat hetesnél fiatalabb babára – mesélte Erdei–Vigh Éva, aki azt sem bánja, hogy az ikrek beszédfejlődése lassabb és asztmával küzdenek. – Megdöbbentő volt, amikor a hivatalos dokumentumokból láttam, hogy ugyanazt a gyógyszert szedik és ahhoz a kezelőorvoshoz járnak, mint Zádor fiam. Biztos voltam benne, hogy hozzánk tartoznak a gyerekek, csak máshová születtek – tette hozzá. Azt is elárulta: kezdettől fogva nem csináltak titkot a gyerekek előtt abból, hogy nem a vér szerinti szüleik.

Fotó: Baranyai Gerda

– Így nincs az az érzésük, hogy folyamatosan titkolnak előlük valamit – tette hozzá –, ismerik a saját meséjüket, az eredettörténetüket. Néha annyira elmerülünk a családi élet mindennapjaiban, hogy amikor a gyerekorvos laktózérzékenységet állapított meg náluk, mindjárt azt mondtam, biztosan tőlem örökölték. Aztán nevetve összenéztünk az orvossal – nevetett az anyuka, aki szerint nem lehet azt mondani, hogy az örökbefogadók túl válogatósak lennének. Fia már most arról nyilatkozott, hogy ha felnőttként lesz gyermeke, akkor is örökbe fogad majd. Találkozott már az interneten olyan csoporttal, amelyik Down-szindrómás gyerekek örökbefogadására szerveződött, és egy roma gyerekeket örökbe fogadó csoportról is tud.

Az elmúlt húsz évben évente hétszáz és ezer között alakult az örökbefogadások száma hazánkban. A tavalyi adat, amely szerint 917 örökbefogadás történt, nem számít kiemelkedően alacsony számnak – mondta Mártonffy Zsuzsa, az örökbe.hu internetes oldal, és az Akiknek két anyja van című könyv szerzője. – Az elmúlt időszak nem kedvezett a nemzetközi örökbefogadásnak, mert a járványhelyzet miatt leállás volt a közintézményekben, megszűntek a leendő szülők és a gyermekek közti barátkozások, mert látogatási tilalom volt. A külföldről érkező örökbefogadó szülők is nehezebben utaztak. Talán ennek köszönhető a számok csökkenése – világított rá Mártonffy Zsuzsa. Szerinte, mivel a külföldi örökbefogadók többen vannak, csupán ezért tűnik úgy, mintha ők nem lennének annyira válogatósak, mint a magyarok: a három évnél idősebb roma származású, beteg gyermekek ezért találnak könnyebben külföldi befogadókra.

A Covid írta át a nemzetközi számokat

Somogyban a koronavírus okozta helyzet ellenére tavaly sem csökkent a sikeres örökbefogadások száma. Az elmúlt időszakban évente csaknem negyven gyermeknek találtak családot, hét-nyolc külföldi örökbefogadással. Öt évvel ezelőtt is hasonlóan alakult az örökbefogadási hajlam, mint napjainkban. Információink szerint Somogyban 2016-ban örökbefogadásra harminchét igényt nyújtottak be, harminchárom sikeres örökbefogadás történt, amelyből öt volt nemzetközi, vagyis csak külföldi befogadó családot sikerült találni. 2020-ban negyvenegy igény érkezett, harminckettő gyermeket sikerült örökbe adni, közülük csupán ketten kerültek külföldi szülőkhöz. A megyében eddig 2021-ben harmincnégy igény érkezett, harmincegy sikeres örökbefogadás történt, ám várhatóan néhány testvérpár még az idén családra lel.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában