adventi ünnepek

2021.11.23. 14:00

Jégpályával és disznóvágással is hangolódhatunk Somogyban

Korcsolyapályával a hagyományos forralt borral és punccsal várnak idén az adventi vásárok a megyében. Tavaly a lezárások miatt nélkülöznünk kellett a már-már ünnepi készülődéshez tartozó rendezvényeket, de idén újra élményeket találhatunk a vásárokban.

Koszorus Rita

 • Idén új helyszínekkel bővült a karácsonyváró rendezvények helyszínének sora. Hiszen ebben az évben a megújult Balaton Klubnál is tartanak karácsonyi vásárt, Balatonföldváron. Minden hétvégére jutnak programok, amelyek november 26-án veszik kezdetüket.

 • Mint arról már írtunk, Kaposváron új élményelemekkel várják az ünnepre hangolódni vágyókat, hiszen idén műjégpálya is lesz a belvárosban, a Kossuth téren.
 • https://www.sonline.hu/kozelet/helyi-kozelet/mujegpalya-kaposvari-advent-4562267/

  Fotó: Lang Róbert

  A fa már helyén van, de hétfőn elkezdték az új fényfüzérek kihelyezését is a Kossuth téren, valamint lassan minden dísz a helyére kerül advent első vasárnapjára.

 • Idén az adventi gyertya meggyújtása rendhagyó lesz Siófokon, ugyanis azt a kitüntetések átadása után, zárt körben teszi meg a polgármester. A szervezők a város születésnapjára terveztek egy Zséda koncertet, azt azonban elővigyázatosságból lemondták. Karácsonyi vásár viszont lesz a Fő téren, de a hozzá tartozó minikoncertek elmaradnak.
 • Szerényebb ünneplés

  Várossá avatásának ötvenharmadik évfordulóját ünnepli idén Siófok, azonban a járványra való tekintettel a polgármester úgy döntött: szerényebb keretek között zajlik idén az ünneplés. Erről közösségi oldalán számolt be a városvezető, ahol közölte: a Kálmán Imre Művelődési Központba tervezett Jó tanuló, jó sportoló díjak átadó ünnepségét későbbi időpontra halasztják, a Rózsakertben felállított Varga Imre szobor hivatalos átadóját nagyon szűk körben, de megtartják. A Tarr Lajos 100 és a Mézeskalácsváros elnevezésű kiállításokat a művelődési házban közönség nélkül tartaják meg. A városi kitüntetéseket átadják ugyan, de közönség és vendégek jelenléte nélkül, így állófogadást sem tartanak.

 • Balatonlellén már készülnek az advent első vasárnapjára tervezett jégpálya nyitásra a BL Yacht Clubnál, ahol nem csak siklani lehet a kikötőben, de a második adventi hétvégén vásárral is várják az ideérkezőket. Több mint húsz kézműves árus mutatkozik be a vásáron, de Gasztro Pikniket is tartanak a Balaton legjobb éttermeinek, borászatainak részvételével.

 • Két helyszínen várják a hangolódni vágyókat a Balaton-parti városban, a központ kicsinosításában a Helyi Városszépítő Egylet tagjai vesznek részt: akik nem csak adományokkal, de többen tevékenyen is részt vesznek az ünnepi kapu és a karácsonyi dekoráció elkészítésében. De lesznek mézeskalács házikók, az elmaradhatatlan adventi koszorú és a város karácsonyfája is ünnepi pompába öltözik. Emellett a lelkes dekoratőrök egy hatméteres meglepetéssel is készülnek, amelytől biztosan elakad a lelleiek szava.

  Fotó: Lajos Beáta

 • Balatonfenyvesen advent első hétvégéjén elindul a fényvitorlás a Fenyves Yacht Club kikötőjéből, amely ezután minden adventi hétvégén szeli a habokat a tavon. De különleges harangkoncert is lesz a Községháza nagytermében december 2-án.
 • Balatonbogláron két helyszínen is ünnepváró hangulattal várják az érdeklődőket. Az 56-osok terén felállított karácsonyfánál tartják a gyertyagyújtásokat vasárnaponként, a kikötőben pedig jégpálya és kulturális programok várják a karácsonyra hangolódókat. Mindkét helyszínen helyi és környékbeli kézművesek portékái között válogathatunk a várakozás időszakában.
 • Marcaliban két hétvégén lesz lehetőség vásárolni az adventi vásáron: a december 10-i, és 17-in délután 2 órától este 6 óráig kínálják helyi kereskedők és kézművesek termékeiket a városközpontban, a Künzelsau téren. Emellett a helyi középiskolák diákjai adnak elő majd ünnepi műsort, de fellép gospel kórus, és gyerekelőadások is színesítik a programot. A város idén is meghirdette adventi ablakok akcióját, amely keretében egy felállított adventi házikó ablakába december minden napján másik cég vállalja, hogy ajándékot tesz egy marcali intézmény vagy szervezet számára.
 • Barcson a Testvérvárosok terén tartják az adventi vásárt és a gyertyagyújtásokat, ahol a kihelyezett házikókban helyi termelők és kézművesek kínálják termékeiket. Természetesen minden hétvégére terveztek kulturális programot, s itt sem marad el a hagyományos forralt bor.
 • A látrányiak is megadják a módját az ünnepre való készülésnek, ott egy hagyományos közösséget is kovácsoló disznótorral indul a felkészülés december 4-én. Idé is lesz angyalkázás, meglátogatják a gyerekeket a falu mikulásai és a művelődési ház előterében adventi vásáron választhatják ki a látrányiak, mi kerüljön a fára, vagy éppen alá.
 • Forrás:

 • Fonyódon sem múlhat el a karácsonyt megelőző négy hét hangulatos programok nélkül. A Fonyódi Adventnek ezúttal is a Dísz tér ad helyet, ahol még a Mikulással is találkozhatnak a gyerekek. De nem csak a kicsik, hanem a felnőttek is örömüket lelhetik a rendezvényekben.
 • A megyében megnyíló jégpályákról pedig itt olvashatsz bővebben!

  Ezek is érdekelhetik