egyedi figurák

2021.11.27. 17:30

Svájci minta alapján készül a szentek ólomcsizmája

Szent József, Mária a kis Jézussal, pásztorok és állatfigurák is készülnek a Bibliai Figura Alkotóműhelyben.

Andricz G.

György-Dávid Anita nagybajomi származású alkotó svájci minta alapján készíti figuráit, és országszerte tanítja hitoktatóknak, óvodapedagógusoknak. – Svájcban az 1960-as évektől készítik és használják ezeket a figurákat hittanórákon, istentiszteleteken, szentmiséken is – mondta. – Magyarországon a Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat karolta fel. Egy pécsi kurzuson sajátítottam el a figurák készítésének alapjait két éve, Gelley Anna irányítása alatt, aki még külföldön tanulta a folyamatot. Arra törekszem, hogy minél többen megismerkedjenek a bábokban rejlő lehetőségekkel, hiszen olyan figurákról van szó, amelyek bármilyen testhelyzetbe állíthatók, ezáltal rengeteg élethelyzet és érzelem kifejezhető velük – mondta az alkotó.

A speciális drótvázra felépített 30 centis figurák jellemzője, hogy testbeszéd révén fejezik ki a történetben elfoglalt szerepüket és kommunikálnak a foglalkozások résztvevőivel.

– Stabil ólomcsizmákon állnak, amelyet édesapám készít a műhelyében, s törekszem arra, hogy minél természetesebb anyagokat szerezzek be a ruházatukhoz, ami a végső karakterüket megadja. Natúr színű lenvászon, szőttesek, gézkendők adják vissza legjobban a bibliai idők hangulatát. A foglalkozásokon mindenki maga teremti meg a figura karakterét, igazi élményteli alkotófolyamat egy-egy figura elkészítése, s különleges kézműves szaktudást nem igény.

Az alkotót az ország sok pontjára hívták már különböző felekezetekhez, ahol kétnapos foglalkozások keretében tanítja a figurák készítését. Legutóbb a Kaposvári Egyházmegye hitoktatóinak tanította meg a figurák készítésének fogásait, de készültek figurák a nagybajomi református gyülekezet számára is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában