Hirdetés

2023.05.08. 16:42

A kerttervezés legfontosabb lépései – Stílusok, jellemzők, inspiráció

Mindannyiunkban benne van a vágy, hogy kiszakadjunk a hétköznapokból, legtöbben egy házról álmodozunk, ahol minél több időt tölthetünk saját kis kertünkben. Egy kert a pihenés helye, egy zöldellő oázis, ahol a praktikus kialakítás mellett közel lehet kerülni a természethez.

Forrás: freepik.com

Akinek fantáziája valósággá válik, és élvezi a kertes házat, függetlenül annak méretétől, talált egy olyan helyet, ahol munka után megpihenhet az egész család. Akkor sikeres a kerttervezési projekt, ha benne van minden olyan funkció, amely a család igényeit kiszolgálja, a grillezőtől a játszótérig, kényelmes karosszékek és étkező asztal társaságában.

Hogyan kell berendezni egy kertet?

Az első lépés a kert rendeltetési helyének meghatározása: zöldterületet legyen, a ház esztétikájára helyezve a hangsúlyt? Ebben az esetben a virágokról, a gyepről és a fákból kell kiindulni. Vagy olyan kertet szeretnél, ahol a lehető legtöbb időt lehet a szabadban tölteni? Mert akkor a térhez étkezőbútor és sütő szükséges, míg a gyerekekre gondolva speciális bútorokkal is érdemes tovább fokozni, mint a hinta, csúszda, esetleg homokozó.

A legfőbb kerttervezési stílusok és elrendezések

A kert stílusa az, ami leginkább nyomot hagy kialakításán. A legismertebb a modern, angol, francia, japán, mediterrán vagy minimalista stílus, de az egyik legelterjedtebb a rusztikus.

Az elrendezését nagyban befolyásolja a kert rendeltetése. Még ha nagyon kicsi is a kert, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy csak dekoratív szerepe lehet. A kerti bútorok, asztalok és székek számára nem kell sok hely, de ha úgy döntesz, hogy valami ilyesmit szeretnél, akkor ezek köré rendeződik a maradék hely.

Nagy kert vs. kis kert – előnyök és hátrányok

A nagy kert mindenki álma, ez a hely azonban az elrendezés problémájával is jár, mert sok erőfeszítést és nagy befektetést igényel. A táj gyakorlatilag bármivel díszíthető a kertben, amit csak akarsz: zöld területekkel, vízzel és kővel, fákkal, amelyek árnyékot biztosítanak. Egy nagy kertben egy grillező, egy játszótér és egy speciális zöldséges tér is megállja a helyét. Ha nagy udvarod van, akkor elég helyed van ahhoz, hogy bármit megcsinálj, de rendelkezned kell a szükséges költségvetéssel és idővel, hogy gondoskodj róla.

Ezzel szemben a kis kert arra kényszeríti, hogy bizonyos lehetőségeket kezdettől fogva korlátoz. A kerti bútorokat stratégiailag kell elhelyezned, hogy lehetővé tegyék a mozgást, de más tevékenységek elvégzését is. Ha kicsi a hely, akkor valószínűleg ésszerűbb esztétikai szempontból értéket adni, virágokat, pázsitot telepíteni, az otthon arculatának javítására. De lehet úszómedence is, ha elfogadod, hogy nem lesz több helyed pázsitnak vagy terasznak.

Tippek a kerti bútor kiválasztásához

A kerti bútorkészleteknek mindenekelőtt időjárásállónak kell lenniük. Hiába mutatnak jól, ha érzékenyek az esőre vagy az erős napfényre, vagy ha télen nem tudod őket kisebb helyen tárolni. Egy előtető sokat segíthet a helyzeten, hiszen így nem kell bekapkodni minden egyes alkalommal a bútorokat, amikor elered az eső. Ha viszont a bútor szerkezet alumíniumból vagy más nem rozsdamentes anyagból készült, akkor biztos lehetsz benne, hogy tartósak lesznek.

Fontos a mobilitás, ezért ne legyen nehéz, hanem stabil, ne sodorja el a szél, de könnyen áthelyezhető legyen egyik oldalról a másikra. A kerti bútorok kényelmét a párnák, textil kiegészítők tovább fokozhatják, vásárlás ellőtt ellenőrizd, hogy víz és UV-álló anyagból készültek-e.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában