2024.04.01. 11:30
Áldott jó sonkát készítettek munkatársaink
Húsvétkor szokás a kalács, a tojás és a sonka megáldása.
A balatonlellei plébános megáldja szerkesztőségünk sonkáját a kishegyi Szent Donát kápolnában.
Fotó: Németh Levente
Ezért a Somogyi Hírlap és a Sonline.hu sonkáját sem szegtük meg addig, amíg áldásban nem részesült. A januári disznóvágáson készült méretes sonkát kosárba tettük némi főtt tojás, tavaszi barka és bor kíséretében is az irányt a kishegyi kápolna felé vettük, ahol Szűcs Imre plébános mondott az ünnepi finomságokra áldást.
Kérünk áldd meg ezt a húseledelt, amit mi a te gyermekeid a te dicsőségedre akarunk magunkhoz venni a mi urunk Jézus Krisztus feltámadásának ünnepére.
Majd szentelt vízzel megáldotta lapunk sonkáját.
A húsvéti élelem megáldása egy régi katolikus hagyomány
-mondta Szűcs Imre, balatonlellei plébános. Elődeink a negyven napos böjt során tényleg nem fogyasztottak húst. Tehát egy igazi megtisztulás volt ez a szervezetnek is, nem beszélve arról, hogy a lemondás és az önmegtartóztatás izmosította a lelket.
Ez egy nagyszerű készülődés volt az ünnepre. Minden vidéki portán volt sertés, de mindaddig nem kóstolták meg a sonkát, amíg tavasszal, húsvétkor elvihették a templomba. Miután Isten szolgája ott megáldotta vehették elsőként magukhoz mint hús ételt.
A balatonlellei plébános hozzátette: reneszánszát éli napjainkban a böjtölés és a húsvéti ételáldás. Sok helyen, így Balatonlellén is egyre többen mennek húsvét reggelén a templomba, hogy megáldja a plébános az ételüket.
Sonline.hu videó
- Lélegzetelállító népviseleti parádé Szántódpusztán
- Videón a Csavargőzös megnyitója
- Tavasszal is meghívták az autók szerelmesei Somogybabodra (videó)
- Csaknem fél évszázada a népdalkincsek nyomában járnak, most bemutatták őket
- "Hajlik a meggyfa" Gyermek - és ifjúsági népdaléneklési és népzenei verseny