Sonline.hu videó

2024.04.01. 11:30

Áldott jó sonkát készítettek munkatársaink

Húsvétkor szokás a kalács, a tojás és a sonka megáldása.

Koszorus Rita

A balatonlellei plébános megáldja szerkesztőségünk sonkáját a kishegyi Szent Donát kápolnában.

Fotó: Németh Levente

Ezért a Somogyi Hírlap és a Sonline.hu sonkáját sem szegtük meg addig, amíg áldásban nem részesült. A januári disznóvágáson készült méretes sonkát kosárba tettük némi főtt tojás, tavaszi barka és bor kíséretében is az irányt a kishegyi kápolna felé vettük, ahol Szűcs Imre plébános mondott az ünnepi finomságokra áldást.  

Kérünk áldd meg ezt a húseledelt, amit mi a te gyermekeid a te dicsőségedre akarunk magunkhoz venni a mi urunk Jézus Krisztus feltámadásának ünnepére.

 

Majd szentelt vízzel megáldotta lapunk sonkáját.  

A húsvéti élelem megáldása egy régi katolikus hagyomány

-mondta Szűcs Imre, balatonlellei plébános. Elődeink a negyven napos böjt során tényleg nem fogyasztottak húst. Tehát egy igazi megtisztulás volt ez a szervezetnek is, nem beszélve arról, hogy a lemondás és az önmegtartóztatás izmosította a lelket.

 Ez egy nagyszerű készülődés volt az ünnepre. Minden vidéki portán volt sertés, de mindaddig nem kóstolták meg a sonkát, amíg tavasszal, húsvétkor elvihették a templomba. Miután Isten szolgája ott megáldotta vehették elsőként magukhoz mint hús ételt.

A balatonlellei plébános hozzátette: reneszánszát éli napjainkban a böjtölés és a húsvéti ételáldás. Sok helyen, így Balatonlellén is egyre többen mennek húsvét reggelén a templomba, hogy megáldja a plébános az ételüket. 

Balatonlellén a Kishegyi kápolna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában