minőség

2017.09.14. 15:17

Újabb somogyi éttermek kaptak védnöki táblát

Nyolc új étterem, köztük három somogyi vendéglátóhely kapott védnöki táblát szerdán a Zala megyei Egerváron megtartott kamarai ünnepségen. Egy somogyvári, szőlőskislaki és kaposmérői vendéglőt jutalmaztak a rangos szakmai elismeréssel.

Harsányi Miklós

Megyénkből a szőlőskislaki Malom fogadón kívül a somogyvári Kiskupa vendéglő és a kaposmérői Kassai fogadó részesült elismerésben. A díjazottakat Varga József, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is köszöntötte a gazdasági rendezvényen.

– Megtisztelő a szakmai díj, nagyon örülünk a kamarai védnöki táblának – mondta lapunknak Vivert János, aki a somogyvári és a szőlőskislaki vendéglők szakmai irányítását végzi. – Szorgalmas, odaadó munka és kitartás: azt gondolom, a vendéglátásban ezek olyan szakmai értékek, melyek a hosszú távú sikerhez is hozzájárulnak. A Malom fogadó 2017 tavaszán nyitotta meg kapuit, s úgy érzem, hogy jól sikerült az első nyár. Számos német és osztrák vendéget fogadtunk, s a Kiskupa vendéglőt kilenc éve üzemeltetjük.

A somogyvári vendéglátóhelyen csaknem 40-féle étel van terítéken, Vivert János szerint a hagyományos ízek, s a barátságos kiszolgálás eredménye a vendégjárás. A szakember állítja: a fejlesztés a boldogulás alapja, s jól felfogott érdek, hogy a jövőben újabb vendégcsalogató ötlettel álljanak elő.

Csányi Jenő, a kaposmérői Kassai fogadó kreatív séfje amondó: a siker sok mindentől függ, s mindent megtesznek azért, hogy a vendégek állandóan a lehető legjobban érezzék magukat. Minden évszakban új étlapot állítanak össze, hetente pedig – a séf ajánlatával – három fogásos menüvel kedveskednek a betérőknek. – Igyekszünk kicsit mást nyújtani, mint számos környékbeli vendéglő – hangsúlyozta a kreatív séf. – Úgy gondolom, hogy a nívós vendéglátás alapja a minőségi alapanyag, melyet elsősorban helyi termelőktől szerzünk be. Erre tudatosan törekszünk, akárcsak arra, hogy időről időre megújítsuk a kínálatunkat.

Thurzó Ágnes, a SKIK sajtóreferense lapunkkal közölte: a Somogy, a Veszprém, illetve a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamarák 15 éve működtetik közösen a három megyében és a Balaton Kiemelt Üdülőkörzetben található vendéglátóhelyek minősítésére és népszerűsítésére szolgáló kamarai védnöki tábla rendszert. Ennek eredményeként ma már közel 130 minősített, kiváló szolgáltatást nyújtó vendéglátóhely működik, s számuk folyamatosan bővül a kamarák szakmai védnöksége alatt.

– A kamarai védnöki tábla célja a korrekt, színvonalas, vendégmarasztaló üzletek szakmai elismerése és népszerűsítése – tudtuk meg. – S emellett a vendéglátóipari szolgáltatások minőségének javítása, magas színvonalon tartása.

A védnöki táblát azok a somogyi, Veszprém és Zala megyei vendéglátóhelyek szerezhetik meg, amelyek valamennyi előírást teljesítik. Szakemberek nyomatékosan felhívták a figyelmet arra, hogy a táblát nem elég megszerezni. A vendéglátóhelyeken ugyanis három évente utóellenőrzést tartanak, s ha a szolgáltatás színvonala romlik az előző vizsgálathoz képest, akkor a tábla visszavehető.

Próbafogyasztáson az értékelő csapat

A nyolc új vendéglőn kívül a Zala megyében utóminősített 40 vendéglátóhely vehette át a védnöki táblákat. Melynek komplex minősítő rendszerét a három megye gyakorló vendéglátóipari szakemberei dolgozták ki. Az eljárás során amúgy a jelentkező étterem, kávézó, koktélbár, cukrászda elvégzi az önminősítést, s ezután a két másik megyéből érkező független értékelő csoport próbafogyasztás és konyhai ellenőrzés során lefolytatja a vendéglátó üzletek minősítését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában