Somogyi Vállalkozói Szalon

2017.11.08. 19:00

Görög Ibolya: üzleti haszonban mérhető a viselkedéskultúra

Ha egy e-mailt kaptam, és arra 24 órán belül nem válaszolok, akkor valószínűleg meghaltam – jelentette ki Görög Ibolya protkollszakértő a Somogyi Vállalkozói Szalon keddi rendezvényén, azt illusztrálva, hogy milyen fontos a korrektség az üzleti életben, mert kiemel az átlagból.

Kovács Gábor, [email protected]

Félő, hogy kikopnak hagyományos értékeink, amelyek használatával pedig üzleti sikereket arathatnak a vállalkozók, tehát profitban is mérhető az eredményességük. Görög Ibolya missziójának érzi, hogy ne csak a protokollt oktassa, hanem viselkedéskultúrára tanítson. Ez a belépő Európába ugyanis, és alapfeltétel az európai üzleti életben. Hiányában nehezen tudnak kilépni a magyar, köztük a somogyi cégek a világpiacra, mert ha egy hibát vétenek a tárgyalások során a hazai vállalkozók, megkérdőjeleződik a termékeik minősége is.

Fel kell mérni, mennyit veszíthetünk a protokoll tudásának hiánya miatt, mert a piac mindent beáraz, hangsúlyozta köszöntőjében Lengyel János, a Somogyi Hírlap főszerkesztője. Hozzátette: a gyakorlati tudnivalók elsajátítása révén a vállalkozók sikerélményhez juthatnak, ezáltal magabiztosabbak lehetnek. Lengyel János a rendezvény partnere, az M7 Takarék elnök-ügyvezetőjét, Tófeji Edinát is köszöntötte.

Görög Ibolya 1987 és 1999 között protokollfőnökként hét magyar miniszterelnököt is szolgált. Ezután a felnőttképzésben találta meg a helyét, és már az ötödik könyvét írja a helyes viselkedésről.

– Ahhoz, hogy egy terméket el tudjon adni valaki, el is kell higgyék róla, hogy a terméke jó – mutatott rá Görög Ibolya. – Amikor egy vállalkozó az üzleti partnerével tárgyal, nagyon fontos, hogy ne küldjön negatív jelzéseket. Nem mindegy, hogy fog kezet, hogy öltözködik, hogy köszön, vagy hogyan ül és áll. Az európai viselkedéskultúra elsajátítható, sőt az emberek alapvetően tudnak viselkedni. Az erre irányuló belső hang erős mindenkiben, de ez attól is függ, hogy ki mit tanult, és mi ragadt rá az életben. Sokszor a normákat az is tudja, aki nem tartja be. Ennek az az oka, hogy felgyorsult az élet, és felületessé váltak az emberi kapcsolatok.

Görög Ibolya kiemelte: a gazdasági sikereket lehet fokozni a protokollal, hiszen ezek nemzetközi rendezőelvek. Ha egy magyar vállalkozónak gyűrött az ingnyaka, piszkos a cipője, akkor azt gondolják róla, hogy a terméke sem jó. Ha ülve hátradől, és kezét-lábát szétdobja, azt sugározza magáról, hogy nem figyel a partnerére, ezért neki sem hisznek. A szakértő szerint az üzleti döntések akár az első másfél percben eldőlhetnek. – Vidéken jobb a helyzet, a nagyváros kopott el teljesen – mondta Görög Ibolya. – Ott nem köszönnek, rohannak az emberek, nem érdekli őket a másik. A protokoll azt jelenti, hogy figyelnek valakire, és ennél drágábbat a másik embernek nem lehet adni. Vidéken az emberek még sokat megőriztek a múltból. Somogyban nemcsak gyönyörű a táj, de segítőkészek az emberek is. Amikor érdeklődtünk, hogy merre van a Katica Tanya, egy helybeli köszönt, ránk mosolygott, és megmutatta.

A Katica Tanyán a Vállalkozói Szalon vendégei a finom ételekhez a lellei Garamvári Szőlőbirtok borait kóstolhatták. Baranyai Péter főborász mutatta be a borokat, amelyek között nagydíjasok is voltak, és Amerikába is sokat szállítanak belőlük.

 

Társadalmi Hasznosság Díjat vehetett át a Katica Tanya

A Somogyi Vállalkozói Szalon 2013-as indulása óta hagyomány, hogy az utóbbi években minden ősszel egy alkalommal a Katica Tanya ad otthont a rendezvényünknek. Itt a vállalkozók is láthatják azt, hogy alapvető érték a fenntarthatóság. – A legfontosabb célunk az, hogy energetikai szempontból önellátóak legyünk, ennek érdekében a gázt is száműztük – mondta Handó János tulajdonos. – Átálltunk az elektromos áramra, az idén februártól a konyhánk is ezzel működik. Megújuló energiaforrásból, fával és napenergiával tartjuk fenn magunkat. 50 kilowattos napelemeket telepítettünk. A Katica Tanyán kinőtték a csúszdaházat, ezért új beltéri játszóházat építenek, amelyet jövő tavasszal fejeznek be. Nagyobb lesz, mint a mostani, ezzel szélesítik a portfóliójukat, mert rossz idő esetén és a hidegebb hónapokban több lehetőséget tudnak ajánlani a vendégeknek. Sok új attrakció lesz, egyebek mellett 12 mászófal, trambulinok, mini bowling pálya várja majd a gyermekeket. Ezzel igyekeznek kitolni a szezont a patcai vendéglátóhelyen, amelyet több díjjal ismertek el a közelmúltban.

Néhány héttel ezelőtt vette át a Katica Tanya a Társadalmi Hasznosság Díjat a Figyelő TOP 200 gálán a miniszterelnök jelenlétében. Handó János szerint ez azt jelenti, hogy jót tesznek és jól. Náluk nemcsak a profit a lényeg, hanem az is, hogy gyermekeinknek megóvjuk a természeti környezetet. Évente ezer ingyenjegyet adnak rászoruló gyermekeknek. Náluk újrahasznosítható hulladékkal is lehet fizetni a belépőjegyért, pet palackkal, alumínium dobozzal, papírral. Tavaly Tallinban az EU Környezetvédelmi Díját nyerték el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában