hirdetés

2018.02.17. 11:03

A mezőgazdaságot támogatja a Takarék

Bemutatkozott az átalakult Takarék Agrár Igazgatóság és a Zala Takarékkal egyesült M7 Takarék a kéthelyi Kristinus Borbirtokon tartott kapcsolatépítő rendezvényen. A szakemberek agrárvállalkozókkal arra keresték a választ, miként növelhető a mezőgazdaság jövedelmezősége.

Koszorus Rita [email protected]

A nyolcvanas évektől kezdve folyamatosan növekedett a mezőgazdaság jövedelmezősége, s ezzel együtt a támogatások mértéke is. Mostanra a jövedelmek két harmada ezekből származik, ám ezen javítani volna szükséges. Ez természetesen a bevételek növelésével és a kiadások csökkentésével lehetséges, mondta Hollósi Dávid a Takarék Agrár Igazgatóság vezetője. – Az öntözés lehetőségeinek kiaknázásával plusz 22 milliárd forint bevételt lehetne elérni – tette hozzá a szakember. – Jelenleg hazánkban 101 ezer hektárnyi földterületen öntöznek, mert ezeken a helyeken könnyű a víz elérhetősége. Pedig csak a rendszert kellene kiépíteni és a vízjogi kérdéseket rendezni.

A megtermelt áru mennyisége egymillió tonnával növelhető intenzívebb öntözéssel. Másik lehetőségként említette a Takarék Agrár Igazgatóság vezetője az üvegházi kapacitások bővítését. Európában jelenleg 150 ezer hektárnyi üvegházban termesztenek zöldséget és gyümölcsöt, ennek hazánk a 0,1 százalékát adja. Tíz év alatt további 500 hektárral növelve, 15 milliárd forintos jövedelemnövekedést lehetne elérni.

Mivel a világon növekszik a jó minőségű élelmiszerek iránti kereslet, ezért növelni kell a kínálatot is. Hollósi Dávid szerint ehhez a birtokméreteket kell növelni, hiszen jelenleg átlagosan 100 hektárosak. Emellett a hazai feldolgozás is fellendítésre vár. – Az értékláncolatok bővítésével és az import kiváltásával hazai termékekkel lehetne eredményeket elérni – hangzott el a kéthelyi rendezvényen. – Ehhez szükséges a precíziós gazdálkodás, amely nagy kihívás és a magasabb szintű tudást is igényel.

A Takarék Agrár Igazgatóság stratégiája ezeket a célokat támogatja, hiszen 2020-ig 50 milliárd forintnyi forrás kihelyezését tervezi. A szakemberek azon vannak, hogy minél gyorsabb és rugalmasabb ügyintézéssel segítség a gazdálkodókat. Számos terméket kínál a Takarék Csoporton belül működő igazgatóság.

Újdonság, hogy 30 százalékos kedvezménnyel kínálja az M7 Takarék ügyfeleinek az Agrovir innovatív információs szoftverét. Ennek segítségével leegyszerűsödik a kötelező naplók vezetése, és az adatközlés is. – Lényegében egy adatot csak egyszer kell megfognia a gazdának – mondta Fischl Balázs, a cég értékesítési vezetője. – A szoftverre tekintsenek úgy, mint egy gépre, hiszen ez is az önök munkáját segíti.

A vidék bankja tovább bővült

Az elmúlt évben fúzióra lépett az M7 Takarék a Zala Takarékkal, s így a piac legnagyobb szereplőjévé vált. Dr. Tófeji Edina, az M7 Takarék elnök-ügyvezetője a kéthelyi találkozón az elmúlt időszak változásairól beszélt. – Öt régióban ötvenöt fiókkal működünk – mondta az elnök-ügyvezető. – Az agrárium meghatározó az ügyfeleink szempontjából, hiszen 1500 agrárvállalkozás ügyfelünk és 2 milliárd forintnyi hitelállományt kezelünk ebben a szegmensben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában