tréning

2018.02.27. 18:25

Nem csak a jó bér, a képzés is vonzza a munkaerőt

Folyamatosak a képzések, a hatékonyabb feladatellátást célzó tréningek a megye cégeinél, ezekre önerőből is sokat fordítanak a cégvezetők. Ám hamarosan pályázati lehetőség is nyílik, melyre somogyi igény is mutatkozik.

Gyeszát Zsolt

Több millió forintot fordítottak képzésekre és tréningekre a kaposvári Videoton Elektro-PLAST Kft.-nél az elmúlt években – tudtuk meg Fábián Balázstól. A cég ügyvezetője szerint érdemes megfontolni e téren a támogató lehetőségeket is, így a március 12-én megnyíló pályázatot is, mely a nagyvállalatoknak szól. – Ha tudunk egy szükséges képzésre pályázatot szerezni, az üdvös, de csak azért nem szervezünk semmit, hogy pályázhassunk – mondta.

Fábián Balázs hozzátette: folyamatosak a szakmai jellegű képzések a cégnél, melyek egy adott munkakörben szükségesek. Különböző OKJ-s képzésekre írattak be dolgozókat, például logisztikai vonalon. Másoknak a diplomája hiányzik, őket tanulmányi szerződés keretein belül támogatják, hogy be tudják fejezni az iskolát. Ezzel együtt számos készségfejlesztő tréninget is szerveznek, ami a munkakör hatékonyabb ellátását célozza. Ilyenek a kommunikációs, a projektmenedzser vagy a csapatépítő tréningek.

Összesen 31,5 milliárd forint értékben jelentek meg munkahelyi képzési pályázati felhívások a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban. A nagyvállalatok március 12-től nyújthatják be a támogatási kérelmeket, számukra 18,5 milliárd forint a keretösszeg. A mikro-, kis- és középvállalkozások számára pedig 13 milliárd forint az elérhető keretösszeg, amire március 13-tól pályázhatnak.

– Heti rendszerességgel tartunk a vállalatirányítási rendszerünk használatával, a szerszámgazdálkodással, a marási technológiákkal, fémmegmunkálási módozatokkal kapcsolatos tréningeket – mondta Kocsis Péter, a nagyatádi Büttner és Társai Szerszámelemgyártó és Kereskedelmi Kft. kereskedelmi vezetője. – Ezek döntően belső munkatársak által vezetett oktatások, de külső partnereket is bevonunk.

– Szeretnénk élni a március 13-tól megnyíló lehetőséggel, 15-20 millió forint támogatásra pályázunk – tette hozzá Kocsis Péter. – Jelenleg kommunikációs, konfliktuskezeléssel kapcsolatos képzésekre, valamint az ipari folyamatok digitalizációjához kapcsolódó lean-szemléletmód meghonosítását célzó tréningekre van szükségünk. Utóbbi olyan vállalatirányítási rendszer, melynek célja, hogy a cég minél gazdaságosabban állítsa elő a termékeit.

Hatékony együttműködéssel, stresszkezeléssel, projektmenedzsmenttel kapcsolatos képzéseket is szeretnének megvalósítani, ha nyernek a pályázaton. – Infokommunikációs technológiák területéhez kapcsolódó tréningeket is szem előtt tartunk, a Pannon Egyetem üzemmérnök-informatikus képzésére küldtünk kollégát – mondta Kocsis Péter.

Vonzerő a képzési lehetőség

– Eddig önerőből oldottuk meg a képzéseket, melyek ugyan jelentős anyagi és szervezési terhet jelentenek, de kiemelt fontosságúak bármely cég jövője szempontjából – mondta Kocsis Péter. A nagyatádi cég legalább kétszáz dolgozója vesz részt tréningeken évente valamilyen formában. A pályázat a munkaerő megtartásában is nagy segítség lehet. – Egy cégnél nem csak a bérszint és a megfelelő munkakörülmények biztosítása jelent vonzerőt, hanem a folyamatosan képzési lehetőségek is – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában