négy keréken

2018.03.16. 14:00

A német tiltás miatt olcsó dízeles kocsik önthetik el a magyar piacot

Eláraszthatják az olcsó dízeles autók Magyarországot, miután a német szövetségi bíróság ítélete alapján a német városoknak joguk van arról dönteni, hogy kitiltják-e a legszennyezőbb autókat az útjaikról. A döntés elsősorban a nitrogén-oxidok kibocsátásának nagy részéért felelős dízeles autókat érintheti.

Sokan már azt vizionálják, hogy tiltás lehetősége miatt hamarosan új dízeles német kocsik jöhetnek be olcsón a magyar használtautó-piacra. Félő, Magyarországon lesz Európa dízeltemetője. Ennek ellentmondani látszik, hogy a magyar vevők ma inkább a benzines kocsikat keresik. Ez a helyzet Somogyban is.

A legtöbb káros anyagot a dízelesek bocsátják ki az autók közül, elemezte Karg Ferenc nyugdíjas kaposvári autókereskedő. Azonban az uniós hatóságok egyre szigorodó előírásokkal igyekeznek fokozni a környezetvédelmi hatékonyságot.

– Az új autók normáit minden évben szigorítják, ezért félő, hogy a következőknek előbb-utóbb már nem tudnak megfelelni a dízeles autók, ezért akkor leállhatnak a gyártásukkal a cégek– jósolta Karg Ferenc. – A tiltás azonban országfüggő, nemzeti döntés, hogy melyik városban nem engedik használni a dízeles autókat. A piac a hibrid és az elektromos autók irányába tolódik el.

Nagyatádon és Marcaliban is van használtautó-kereskedése Sárközi Andrásnak. Szerinte az elmúlt években kevesebb lett a dízeles autók aránya, és többen keresték a használt benzines kocsikat. Úgy gondolja, hogy ez azért van, mert a vevők szerint ma már olcsóbb a benzines fenntartása, és sokan „megégették” magukat a túl sok kilométert futott dízeles autókkal. Korábban nagyobb arányban hoztak be külföldről dízeles autókat a magyar használtautó-piacra, de ma már jobban keresik a benzinest.

– Friss hír, hogy német városokból esetleg kitilthatják a dízeles autókat – mondta Sárközi András. – Ennek hatása még Magyarországon nem érződik. Rengeteg használt autó áramlik Németországból keletre, főként Lengyelországba, Romániába, Ukrajnába és Oroszországba. Hazánkba a német használtautóknak csupán a tíz százaléka jut el. Ha a dízeles autókról valóban lemondnak majd a németek, akkor olcsóbb lehet, de amíg tömegével viszik keletre, nem biztos, hogy esni fog az áruk.

Vidéken jobban odafigyel a kereskedő

Meglódult a használtautó-piac, de egy része ellenőrizhetetlenné vált. Ma magánszemélyek sokszor garancia nélkül hozzák be külföldről a használt kocsikat, és az interneten hirdetik. Van, aki akár 100 autót is behoz évente, de adót nem fizet utána. Papíron a külföldi tulajdonos adja el az autót, és az a nepper, aki árulja, nem jelenik meg az adásvételi iratokon. Utána általában már nem lehet elérni az eladót, ha gond van. Azt a kereskedőt, amelyiknek legális telepe van, könnyen számon kérhetik, közülük ma már senki sem mer trükközni, mondta Sárközi András. Sőt vidéken még jobban odafigyelnek arra, hogy minőségi használt autót adjanak el, mert kisebb helyeken könnyebben terjed a szóbeszéd, fontos megőrizni a visszatérő vevők bizalmát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában