tejmarhából ebéd?

2018.10.13. 11:30

Alig eszünk marhahúst, és a boltokba is silány áru kerül

Hiába egészséges, Magyarországon alig esznek marhahúst az emberek, legalábbis Közép-, és kelet-európai viszonylatban. A somogyi szakértők szerint ennek egyik oka, hogy a boltokban nem jó minőségű húst kínálnak.

Marosi Gábor, [email protected]

Kaposv‡ri çllattenyŽsztŽsi Napok

Míg baromfi- és sertés húsból körülbelül harminc kilót eszünk meg évente, addig marhából ennek csak a tizedét, összesen hármat. A tenyésztők szerint az alacsony fogyasztásnak több oka is van: egyrészt a boltokba silány minőség hús kerül, a másik pedig, hogy sok helyen nem készítik el jól a konyhában a nemes húsféleséget.

– Még a boltos sem tudja, honnan származik a marha – fogalmazott Mihalecz András, a Rio Alto Kft. ügyvezetője. – Magyarországon, ha valaki bemegy a boltba és marhahúst akar venni, akkor sajnos nem azt a minőséget kapja, amiből jó ételt lehet készíteni. Az itthoni piacot elárasztja a tejhasznosítású marha. Azokat az állatokat vágják és le és adják el húsnak, amelyek nem adnak annyi tejet, ezek viszont egyáltalán nem olyan ízűek, mint a húsmarhák.

– Nem természetes környezetben tartják ezeket a marhákat – folytatta Mihalecz András. – Gyakorlatilag beton istállókban élnek, napfényt szinte alig látnak és friss takarmányból is csak keveset kapnak. Nyilván azért van ez mind, hogy jó és sok tejet adjanak. Ez egyébként nagyon jó, mert ez is a cél, viszont a húsa nem jó minőségű. A tejmarhák izomzata gyenge, mert minden egyes energiáját a tejtermelésre fordítja. Meg lehet enni a húsát, mert nem egészségtelen, viszont a minősége jócskán elmarad a húsmarháétól – foglalta össze.

– Itthon nem igazán éri meg eladni a húsmarhát – hangsúlyozta Mihalecz András. – A vágóhidakon ugyanis annyi pénzt kínálnak érte, mint a „selejtes” tejmarháért. Ez viszont akár ötven százalékkal is kevesebb, mint az exportpiacon, így a jó minőségű marha kimegy az országból.

– Megfizethető árú a marhahús – mondta Mihalecz András. – A legkönnyebb azt mondani valakinek, hogy azért nem eszik marhát, mert drága. Ez nem így van. Ha jó minőségű szárnyasnak, sertésnek vagy halnak megnézzük az árát, akkor láthatjuk, hogy az sem olcsó. Egy jobb fajta ponty kilójáért már lehet venni marhahúst is. Szerintem az lenne a megoldás, ha boltokban kiírnák, hogy milyen fajta marhát árulnak. Akkor talán az emberek is tisztában lennének azzal, hogy mit vesznek – tette hozzá a Rio Alto Kft. ügyvezetője.

Húth Balázs, a Kaposvári Egyetem intézeti tanszékvezetője szerint is érdemes fogyasztani marhahúst, hiszen a közhiedelmekkel ellentétben igen egészséges. – A dietetikusok nem feltétlen ajánlják a marhát, pedig abból rendkívül ízletes ételt lehet készíteni – fogalmazott. – A húst nem kell annyira fűszerezni, hiszen önmagában is zamata és íze van, ezért nagyon jó enni. Az a baj, hogy a magyarok nem tudják jól elkészíteni a marhát. Csak pörköltet és levest csinálnak belőle. Meg kellene tanítani az embereket arra, hogyan készíthetik el jól, akkor talán népszerűbb lenne – tette hozzá Húth Balázs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában