Virsli

2018.12.29. 12:00

Megindult a roham a virsliért

Legyen szó családi óévbúcsúztatóról vagy fiatalos házibuliról, a virsli szilveszterkor alapétel: pénteken megindult a roham a somogyi húsboltokban. Leginkább a minőségi, jubeles virslit vásárolták a vevők, akadt olyan üzlet, ahol 40 százalékkal ugrott meg a forgalom.

Harsányi Miklós

Türelmesen kivártam a soromat és virslit valamint kocsonyahúst vásároltam – mondta Mészáros Zoltán kaposvári nyugdíjas, aki az egyik Berzsenyi utcai szakáruházat kereste fel. – Rengeteg a vevő, de az eladók profin dolgoznak, s ami a leglényegesebb, hogy állandóan minőségi árut kínálnak. Ez az egyik kedvenc boltom.

Miközben Dunai Judit, a Privát Hús Kft. szakboltjának munkatársa juhbeles virslit mért a vevőknek, már egy újabb adag friss árut vettek át kollégái. Így ment ez kora reggeltől délutánig: a vevők szabályosan megrohamozták az üzletet, a sor hosszan kígyózott a bejárat előtt. A legolcsóbb virsli kilója 698 forint, a legdrágább 1499 forint, s a legnagyobb mennyiséget a juhbelesből adták el.

Ponekker László, a cég tulajdonos-ügyvezető igazgatója azt mondta: szilveszter előtt látványosan megugrott a virsli-forgalom, átlag 1,5-2 kilót vásároltak a vevők, s többségük nagyjából 4500-5000 forintot hagy a kasszánál. – A két ünnep között sokan szabadságon vannak, így ráérősen, kényelmesen bevásárolnak – mondta. – Átlagos hétköznapokhoz most közel 50 százalékkal több virslit értékesítünk, s ezzel együtt rendkívül keresett a malachús is.

Egyben vagy félbe vágva viszik el, gyakran 3-6 kilót kérnek a vevők, s azt tapasztaljuk, hogy nem csak kaposváriak, hanem a környező településekről is sokan érkeznek. Tavaly május óta nem emeltünk árat, igyekszünk rugalmasan alkalmazkodni a vásárlói igényekhez, s úgy tűnik, hogy a betérők túlnyomó többsége a minőségi, juhbeles virslit keresi de kedvelt a koktél virsli, s a hagyományos debreceni is.

Hatta József, a Kapos-Coop Zrt kereskedelmi igazgatója szerint bőséges választék és pazar ízek fogadják a somogyi vásárlókat. A változás tetten érthető: amíg néhány éve arról szólt a szilveszteri szezon, hogy melyik üzletlánc dobja piacra a legolcsóbb virslit, addig ma már egyértelműen a minőségi, ízletes árut keresi a lakosság. A cég hatféle virslit forgalmaz, s nagyobb választékot kínálnak a drágább termékekből: van, amelyik kilója 1199 forint, egy másik gyár portékája kilónként 1675 forintot kóstál, de azokra is gondoltak, akik kevesebbet költhetnek. Ők ezer forintnál olcsóbban is hozzájuthatnak a finomsághoz.

Zab Gábortól, a Kométa belföldi értékesítési igazgatójától tudjuk: közel 250 tonna virslit értékesítenek az ünnepek idején, amelynek kétharmada magas hústartalmú, nem műbeles bécsi, koktél vagy kölyök virsli. A megnövekedett kereslet annak is köszönhető, hogy az új gépsor két különálló kamrába csomagolja a 400 grammos terméket. – Üde színfoltja a szilveszteri szezonnak, hogy a klasszikus roppanós mellett nagyon keresettek a cég újonnan bevezetett virsli különlegességei, a sajtos, a hámozott, illetve a tormás bécsi virslik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában